Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исландският вулкан изригна отново

Исландският вулкан, който предизвика хаос в европейската авиация миналия месец, е изригнал нов облак пепел и се очаква да продължи да замърсява атмосферата след пробуждането си, съобщиха метеоролози.

Над кратера на вулкана е измерен стълб от пепел, издигащ се на повече от седем километра височина, се съобщава в изявление на Исландската метеорологична служба.

„Изригването отново е експлозивно, лавата спря да тече и повечето магма се разпръсва заради експлозии в кратера”, се посочва в изявлението.
„Пепелта се издига високо над кратера (4-7 км) и значително падане на пепел може да се очаква в зависимост от посоката на вятъра. Няма признаци, че изригването ще приключи скоро”, съобщават още исландските учени.

Ирландските власти обявиха, че въздушното пространство над западната част на страната ще бъде затворено от ранните часове в петък заради облак пепел от исландския вулкан.

Ирландските авиационни власти предупредиха, че „голям облак пепел” с площ от 1600 на 110 км се носи над Атлантическия океан и приближава въздушното пространство на страната. Забраната започна да тече от 02:00 часа българско време и ще остане в сила най-малко до 15:00 часа българско време.


По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна