Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветанов: "Няма да има злоупотреби с данните от интернет"

Снимка: БГНЕС

Това е проект, който стартираме във връзка с приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), заяви в предаването "Неделя 150" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод подготвяната конференция за разследващите полицаи. "Искаме разследващите полицаи да бъдат максимално запознати с промените, защото те стават вече част от ежедневната работа", каза Цветанов. Той посочи, че ще бъдат организирани семинари за полицаите от цялата страна като част от обучение, което трябва да се превърне в инвестиция в бъдещето на българските разследващи полицаи. Според него това се налага от промените в законодателството.

Много е неприятно, когато 20 години дискутираме тема, която трябваше да бъде забравена за обществото и реално да берем само плодовете от реализираната реална съдебна реформа, каза още Цветанов във връзка с проекта за създаване на специализирани съдилища, прокуратура и разследващи органи. "За съжаление тя не можа да бъде осъществена и, в общи линии, срастването на организираната престъпност в тези 20 години преход, на организирана престъпност, корупция, политически партии, политически назначения в съдебната система - един независим орган, който реално се оказа, че е много зависим - но пред обществото и прокламираните принципи в ненамеса в съдебната реформа доведоха до задълбочаването на проблеми, които днес имаме, които всъщност не са част от тези реформи, които бяха задължителни да бъдат направени във всички сфери и области на държавното управление", посочи той.

Цветанов не отрече, че няма ръст на престъпността в държавата, като уточни, че през последните 8 месеца предприетите съвместни действия между МВР, прокуратурата и ДАНС и създаването на специализираните звена по разследване са едно добро начало срещу нея. "През последните 20 години ние нямахме сериозни резултати, и то по лицата, които бяха част от тежката организирана престъпност и на лицата на прехода, защото те имаха сериозно лоби в средите - както сред адвокати, съдии, представители на изпълнителната власт, политическите партии  - и може би затова я нямаше тази ефективност. Но аз смятам, че днес, когато искаме да затворим 20-годишния преход и да не даваме възможност за подобно срастване на бъдещи представители от организираната престъпност, които не би трябвало да допуснем да прерастват в тежка организирана престъпност, да имаме превенцията и да можем по-бързо и адекватно да реагираме на всички тези симптоми, които биха могли да се развият в обществото", категоричен бе министърът на вътрешните работи.

Цветанов потвърди, че работи добре с прокуратурата и че за него това е било най-важно след последните 20 години. "Винаги се създаваха някакви конфронтационни сили, които генерираха поредни скандали междуинституционално и това, естествено, водеше до недобра ефективност. И когато заработихме със синхрон - както МВР, ДАНС и прокуратурата, някои взеха и започнаха да чертаят определени сценарии за преминаването на прокуратурата към изпълнителната власт. Не, аз казвам, че е нормално и закономерно българските институции да работят в синхрон, да координират своите съвместни действия и всяка една от институциите да изпълни своите ангажименти, които са й вменени по функция както от законите, така и от Конституцията", смята той. 

Според него достъпът на МВР и ДАНС до всички данни в интернет е допълнителна възможност да бъде направена правоохранителната система много по-ефективна. "Това, което е много важно да се знае, е, че всичко, което го направихме, е с пълна гарнция, че няма да има злоупотреби, защото това, което беше най-проблемно с въвеждането на интерфейса, който да бъде изграден между МВР и съответните оператори, това отпадна като възможност и това вече няма да бъде осигурявано като допуск до МВР. Но МВР ще прави искания, които в определени срокове ще бъдат изпълнявани от съответните оператори, за да може да имаме тази информация, която е необходима при разкриването на тежки престъпления, извършени на територията на страната или на страни от ЕС или с нашите евроатлантически партньори", добави Цветанов. Той посочи, че при специалните разузнавателни средства не е променяно нищо и е запазена философията и приложимостта на закона. "Тук говорим само за интернет и говорим за разпечатките. Сами разбирате, че когато се извърши едно тежко престъпление и когато ние изпратим едно искане и получим отговора след 60, след 90 дни или не сме го получили все още, това означава, че ние просто се ограничаваме от една допълнителна възможност, която може да подпомогне дадено разследване", категоричен бе министърът. Той припомни случай, където разпечатките от мобилни телефони са потвърдили основната версия на криминалистите и те просто са успели по-бързо да приключат разследването, какато и такъв, при който липсата на отговор в продължение на 8-9 месеца е създало предпоставки за отклоняване на разследването от правилната посока.

Кое е най-важното в един специализиран съд срещу организираната престъпност и корупцията и защо, ще бъдат ли осъществени исканите промени във Висшия съдебен съвет, поискани от министрите на вътрешните работи и правосъдието, ще има ли икономии в МВР, в ход ли следващата операция и каква помощ е дадена за българския манастир в Света гора можете да чует в звуковия файл с интервюто с Цветан Цветанов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени