Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски и световни лидери приветстваха спасителния фонд; финансовите пазари тръгнаха нагоре

Еврозоната си връща доверието на инвеститорите, след като европейските лидери създадоха спасителен фонд на стойност 700 млрд евро, заяви председателят на ЕК Жозе Дурау Барозу. "Еврозоната със сигурност си възвръща доверието. Основите ни са добри," подчерта Барозу.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страните от еврозоната трябва да атакуват проблема със стабилността на общата си валута "в корените". Меркел подчерта, че най-важното условие за стабилизиране на еврото е всяка страна-членка на еврозоната да балансира и коносолидира бюджета си.

Директорът на МВФ Доминик Строс-Кан приветства създаването на спешен фонд от ЕС и го нарече "голяма стъпка напред".

Британският министър на финансите Алистър Дарлинг заяви, че фондът е "много добра сделка за Европа и пример как международни организации могат да работят заедно." Великобритания не подкрепи създаването на фонда, тъй като не е член на еврозоната, но Лондон ще се включи в спасителния план за гръцката икономика.

Индексите на световните финансови пазари рязко се покачиха, след като лидерите на ЕС одобриха създаването на стабилизиращ фонд за страни в криза. Общата европейска валута също отбеляза растеж спрямо долара, след като миналата седмица достигна рекордно ниски нива.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна