Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вариант 2 бе изтеглен на матурата по български език и литература

Около 70 хиляди зрелостници държат първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. В 8.00 часа бе изтеглен вариант 2 на изпита. Учениците разполагат с 4 астрономически часа.

"Силата на словото в одата „Левски” от Иван Вазов” е темата за писмената част от държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщи главният експерт по български език и литература в Министерството на образованието Милена Иванова. Тя подчерта, че зрелостниците трябва да отбележат дали ще пишат интерпретативно съчинение или есе:

"Държа да подчертая, че в есето изискваме не знания за автора, творбата и свързаните с тях процеси в българската литература, а изискваме, ако мога да го кажа, не веднъж сме го повтаряли, още от първата година, в която се провеждат матурите, просто заявяване на лична позиция, полагане на проблема в актуален контекст и мнение за интерпретиране на различни негови аспекти. Както, разбира се, и за двата жанра, изискваме добре формулирана теза, съответстваща на проблема, аргументация, която е целенасочена, задълбочена и логически последователна и, разбира се, владеенето на книжовни езикови норми."

Тестът носи максимално 100 точки. Първата част от изпита включва 40 въпроса и може да донесе най-много 70 точки. Втората задача е създаване на текст, свързан с художествена творба и носи максимално 30 точки.

Скалата за оценяване, по която получените точки ще се преобразуват в оценки ще стане ясна след изпитите. Резултатите ще са готови до 7 юни. Оценките от матурите са задължителна част от дипломите.

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна