Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът "Сейнт Джеймс парк" с петима българи е на свобода

Сомалийските пирати са освободили британския танкер "Сейнт Джеймс парк", на борда на който има петима български моряци, съобщиха от мисията на Европейските военноморски сили край Сомалия /NAVFOR/. На 13 май е бил платен откуп за плавателния съд. Точната сума обаче не се посочва.

Корабът "Сейнт Джеймс парк" беше отвлечен на 28 декември миналата година. Оттогава той е стоял на котва близо до сомалийския град Гаракада.

Екипажът на кораба е от 26 души и освен българите сред неговите членове са  руснаци, украинци, румънци и индийци. Всички моряци са живи и здрави. Точната 

През следващите дни моряците от "Сейнт Джеймс парк" може да бъдат сменени и да се върнат в България, съобщи Продан Раданов - управител на варенския клон на фирма "Зодиак". Според Раданов смяната на екипажа може да бъде извършена в някои от пристанищата, които корабът ще посети следващите дни.

4 месеца и 16 дни „Сейнт Джеймс парк” бе в плен на сомалийските пирати.

Изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот” капитан Христо Донев съобщи, че българският танкер „Панега”, който беше отвлечен на 11 май продължава да плава към южния бряг на Сомалия. Капитан Донев уточни, че моряците са живи и здрави и очаква в най-скоро време те да се свържат със своите близки, но помоли всички медии, както и своите колеги от бранша да не възпрепятстват преговорите и според него всички проблеми, които се създават са от многото мнения, които излизат от ефира по повод евентуалния откуп, както и застраховката на танкера „Панега”.

"Призовавам всички да бъдат максимално дискретни, за да можем много бързо да се поздравим с добрата новина, че и „Панега” се завръща, освободен от пиратите," посочи Донев.

След добрата новина за кораба „Сейнт Джеймс парк” от офиса на „Зодиак” очакват и третият кораб, на който има български моряци, "Ейшън глори" скоро да бъде освободен и преговорите за откупа да приключат.

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени