Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът отпусна 68 млн. долара за засегнатите от петролния разлив

Финансовата комисия на американския Сенат отпусна помощ от 68 милиона долара за ускоряване на помощта за щатите и общините, засегнати от разлива на петрол в Мексиканския залив.

Част от парите, поискани от администрацията на Обама, ще бъдат използвани за инспектиране на засегнатия район, и за смекчаване на ефекта на екологичната катастрофа върху риболова и бизнеса, свързан с него.

Компанията "Би Пи" се готви за поредния опит да запуши източника на петрол, който бълва от взривената добивна платформа 80 км югоизточно от брега на Луизиана.

Чрез дистанционно-управляеми подводници специалистите ще се опитат да вкарат в източника тръбопровод, по който суровият нефт ще бъде складиран в танкер на повърхността. Деликатната операция ще се осъществява на дълбочина от хиляда и петстотин метра.

Евентуален успех ще спре по-голямата част от теча и ще позволи на "Би Пи" да съсредоточи усилията си върху почистването на гигантското петно нефт, което застрашава природното равновесие по бреговете на Луизиана, Мисисипи и Алабама.

По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна