Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: "Съседите и приятелите ни от Западните Балкани могат да разчитат на нас"

Снимка: БГНЕС

В момента в Албания тече един доста сложен вътрешнополитически процес, като в столицита Тирана част от опозицията е излязла от парламента и гладува, заяви в предаването "От петък до петък" говорителят на министерството на външните работи Весела Чернева във връзка с посещението на министъра на външните работи Николай Младенов в страната. "Същевременно изглежда, че правителството се затруднява да влезе в сериозни преговори с нея. От друга страна на 2 юни предстои срещата на високо равнище Европейски съюз - Западни Балкани в Сараево, на която Албания се надява да получи знак за визова либерализация и нашето послание тук е, че докато Албания не успее да разреши своите вътрешнополитически проблеми, да даде ясен сигнал, че тя е една зряла държава, в която демократичният процес е на здрава основа, Албания не може да се надява на перспективи по пътя си към евроинтеграцията, каквито иначе би имала", каза Чернева.

Нашата обиколка из Западните Балкани си поставя 2 основни цели, посочи тя. "Едната е да покажем на нашите съседи и приятели в региона, че наистина могат да разчитата на нас, на нашата подкрепа, на нашето застъпничество, също така на това да споделим своя положителен, но и своя негативен опит по пътя към ЕС. Втората ни задача е да имаме аргументи, за да подчертаем пред останалите страни-членки в Брюксел, че Западните Балкани изглеждат стабилни, но те имат нужда от ясна перспектива за членство в ЕС и че без тази перспектива реформите в тези страни наистина са заплашени", посочи говорителят на министерството на външните работи.

България не е арбитър с спора за името на Македония, напротив, страната ни дори е признала Република Македония с нейното конституционно име и спорът между Македония и Гърция не е обект на каквито и да било наши усилия, категорична бе Чернева. "Що се отнася до ролята на България в Македония, то преди всичко ние бихме искали да дадем път, писта, перспектива на Македония, така че тя да може да продължи реформите си по пътя към ЕС", добави тя.

Във връзка с вчерашното освобождаване на пленения преди около 5 месеца кораб "Сейнт Джеймс Парк" с петима български моряци на борда Чернева посочи, че той е бил откупен от пиратите от фирмата-корабособственик и е напуснал своя пристан. "Очакваме той да напусне опасната зона от 600 мили, което ще е окончателният знак, че всичко е наред. Очакваме също и фирмата "Зодиак" да ни даде повече информация за състоянието на кораба и моряците. Това, което знаем, е, че на този етап те са добре", поясни говорителят на министерството на външните работи.

Променени ли са балканските държави през последните няколко години и готов ли е ЕС да промени своето отношение към Западните Балкани можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Весела Чернева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна