Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Стоичков: "Бих подкрепил създаването на анкетна комисия за матурите"

Снимка: в-к "Монитор"

Бих подкрепил предложението за създаването на анкетна комисия, която да провери евентуалното изтичане на информация за темите на матурите с оглед всеобхватното, пълно и обективно разследване на случая, но преди това бих дал още няколко дни на изпълнителната власт да провери сама себе си. Това каза в предаването "Преди всички" Огнян Стоичков, председател на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, във връзка с предложението на ДПС за създаването на анкетна комисия, тъй като проверката на МВР, назначена по случая, означава изпълнителнат власт да проверява сама себе си. "Най-вече на министерство на образованието неговата задача е с вътрешните служби за сигурност - вътрешното звено, инспектората и други контролни органи, които има в самото министерство - само да се справи със задачата и да докладва резултатите. А ако в тези няколко дни то не може да се справи с тези функции, не ми се иска да мисля, че и МВР не може да се справи, тъй като сутринта в една от телевизиите министърът на вътрешните работи каза, че буквално до ден-два случаят ще бъде разнищен. Ако това не се случи, аз чак след това виждам работа на една такава анкетна комисия, която действително да се намеси тогава, когато и след като изпълнителната власт се окаже неефективна", каза Стоичков. Той подчерта, че това е негова лична позиция, която не е парламентарно обвързана.

Жалко е, че предварително не беше обявена програмата за мерки за сигурност на министерство на образованието, каза още Стоичков. "Знаете, че този случай не е изолиран. И миналата, и по-миналата година, разбира се, в съвсем други, по-малки мащаби, са имали подобни рецидиви и при положение, че се повтаря една и съща грешка, МОН беше длъжно предварително да оповести какви мерки за сигурност е взето в тази насока", посочи депутатът. Според него проблемът е сериозен, защото ако се гледа на матурите като на входен билет за висше образование, който си е поръчал и е платил евентуално информацията за матурите, той ще си поръча и ще си плати и висшето образование.

За мен безспорно е странно не само, че информацията е изнесена и се е знаела предварително, а по-скоро, че това изнасяне на информация се оповестява публично, на което трябва да обърнат внимание разследващите органи, добави той. "Да не би да има една тенденциозност това публично опвестяване на изтичане на информацията да е насочено и към конкретното ръководство на министерството на образованието", съмнява се депутатът. Стоичков се затрудни да отговори на въпроса дали има проблем с кадровите решения в министерството на образованието, за да се стигне до тази ситация. "Не ми се иска бунтът на мравките, на ниските нива и на средния ешелон по някакъв начин да искат да блокират политиките на министерство на образованието", каза той.

Трябва ли комисията да се занимава и с последващо предотвратяване на подобни ситуации, имало ли е наистина изтичане на информация за матурите и трябва ли вината да бъде търсена извън министерството на образованието можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Огнян Стоичков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна