Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елеонора Николова: Добре е единен орган да следи за конфликт на интереси във властта

Снимка: БГНЕС

Създаването на единен орган, който да следи за конфликт на интереси във властта е добра идея, защото практиката ще бъде унифицирана. Това заяви в предаването "12+3" Eлеонора Николова, бивш народен представител и съветник към комисията за борба с корупцията в 41 НС. Тя допълни, че според нейните наблюдения в момента органите към общинските съвети, които трябва да извършват контрол върху непозволени взаимодействия с т.нар. частен интерес не функционират. Подобните структури в министерства и агенции пък обръщат внимание на ниските нива в държавната администрация, но трудно биха се обърнали към дейността на началниците им, които ги назначават. Според Николова голямото количество на запитвания от различни структури на властта към комисията за борба с корупцията в Народното събрание по тази тема е показателно за липсата на единна институция, която да следи за конфликта на интереси по всички нива на държавната власт.   

Николова допълни още, че е добре да се прецизира кръгът от лица, които трябва да бъдат наблюдавани, за да може контролът да бъде по-ефективен.

Елеонора Николова каза още, че в обсъжданите текстове вече присъства много ясна дефиниция за това какво не може да получава един служител или държавен чиновник, работещ на държавна длъжност: "Когато се работи в обществен интерес и в изпълнение на служебните задължения този аргумент - за личното, трябва да отсъства", беше категорична Николова.

Според Николай Коцев, депутат от ГЕРБ и член на комисията, която се занимава с конфликта на интереси  новият закон трябва да се разгледа детайлно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна