Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамуш Харадинай: Важно е да не изпаднем от европейския дневен ред

Снимка: БГНЕС

Бавните реформи в Косово, неспазването правата на малцинствата и блокиралото прилагане на плана на Марти Ахтисаари за създаването на демократична мултиетническа държава са част от проблемите пред републиката, която ние българите, признахме за суверенна. След посещението във вторник на външния ни министър Николай Младенов, стана ясно, че косовските политици очакват освен признаването на Косово от още държави, така че да станат член на ООН, също и ясна перспектива от Брюксел за тяхното бъдеще в ЕС и НАТО. Първа стъпка според правителството в Прищина трябва да е план за отпадане на визите, за да не остане Косово като черна дупка на Балканите, след като Сърбия, Черна гора и Македония вече са без визи, а Албания и Босна и Херцеговира очакват скоро решение за това. Никола Миладинов се срещна в столицата на Косово с една от емблематичните фигури на страната – бившият премиер Рамуш Харадинай.

Човекът, когото в Прищина някои определят като следващия премиер на Косово – Рамуш Харанидай, изобщо не прилича на свиреп албански бунтовнически лидер от Армията за освобождение на Косово. Напротив, той се усмихва, в елегантен костюм и с обрани маниери, показвайки новата си политическа школовка, с нелош английски и не крие апетита си за властта, след като вече имаше един премиерски мандат. Бившият командир от АОК беше обвинен в гонения, убийства, малтретиране и насилие срещу сръбски и албански мирни граждани по време на войната в Косово през 1998-1999 г..Но Хагският Трибунал за военните престъпления в Бивша Югославия изненадващо го призна за невинен, на фона на твърдения за сплашване на свидетели. Подсилен от оправдателната присъда, Харадинай отново е в центъра на косовския политически живот, често критикувайки действията на своя бивш съпартиец и другар по оръжие – сегашният министър председател Хашим Тачи. На въпроса как му се струва политиката на сегашното Косовско правителство на Хашим Тачи спрямо сърбите от една страна и спрямо Брюксел от друга, Рамуш Харанидай отговаря:

„Ние сега преминаваме през изпитания при управлението. Както аз, така и управляващите в Косово, работим за това основните аргументи на страната да продължат да се отстояват. Важно е да не изпаднем от европейския дневен ред. И докато имаме специфични вътрешни проблеми с демокрацията, сме на ясно, че трябва да продължим да работим за подобряването живота на косоварите и да се надяваме на по-добри отношения със страните от региона. Позволете ми с това да направя връзка с България, с която продължаваме да имаме чудесни връзки. „, казва в специално интервю за предаването "Събота 150" на БНР Харадинай.

За взаимоотношенията на Косово с ЕС и Сърбия и за перспективите и развитието на младата държава можете да чуете повече от интервюто на Никола Миладинов с Рамуш Харадинай в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна