Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МВР ще бъде представена наредбата за дейността на "Общинската полиция"

В МВР ще бъде представена наредбата за организацията на дейността на "Общинската полиция". Статутът на общинските полицаи ще бъде почти същият като на останалите полицейски служители, обясни за "Хоризонт" началникът на отдел "Охранителна полиция" Николай Григоров. Той уточни, че всяка община трябва да прецени дали може да финансира своя полиция и за какво ще й е необходима.

Николай Григоров: Най-вече специфичните дейности, които ще изпълнява "Общинска полиция". Това ще бъдат нощната тишина, спокойствието на гражданите, опазването имуществото на общините като тревни площи, тротоари, парково обзавеждане, санитарно-хигиенните изисквания, неправилното паркиране. Също така ще могат да участват в охраната на масови мероприятия, които са организирани съответно от община.

По думите на Николай Григоров запитвания за създаване на "Общинска полиция" са постъпили от Столична община, от Велико Търново, Казанлък и Правец.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините коментира, че няма да са много общините, които ще се възползват от възможността за "Общинска полиция" още тази година.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна