Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските евродепутати се счепкаха политически

Политическото противопоставяне между българските представители в Европейския Парламент продължава, след като днес евродепутатите-социалисти излязоха с остра реакция на изказванията на Андрей Ковачев от ГЕРБ.

Преди ден той заяви в пленарната зала, че България изостава в развитието си, защото бившата БКП и бившата Държавна сигурност продължават да държат важни икономически лостове, с които влияят на политиката у нас.

Социалистите определят това твърдение като част от антибългарска политика на злепоставяне на страната ни в Европа.

Андрей Ковачев неубедително се е вживял в ролята на съдник и анализатор на българския преход, смятат евродепутатите социалисти. Според тях е нужно да се припомни, че водещи фигури от ГЕРБ, включително и нейния лидер, имат здрави връзки с бившия комунистически режим и че ГЕРБ е единствената българска партия, чийто национални и регионални лидери имат значителен опит в МВР и Народната милиция преди 1989 г.

Според социалистите представителят на ГЕРБ търси опора в призраците на комунизма и тайните служби, за да избяга от диалог по важните въпроси, като изтеглянето на чужди инвеститори, заради обърканата икономическа и социална политика на правителство. Цената плащат новите безработни и обедняващите български граждани и този провал не може да бъде скрит с политическа арогантност и злоупотреба със силовите инструменти на държавата, гласи изявлението на евродепутатите от левицата. Според тях от ГЕРБ трябва да отговорят и защо България отива все по-назад в усвояването на европейски фондове, защо безработицата у нас расте по-бързо, отколкото в останалия ЕС и защо в България продължава свободното икономическо падане, а приходите в бюджета намаляват с много повече от спада в икономиката.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени