Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС наказа Роман Василев с порицание

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа заместник-градският прокурор на София Роман Василев с "порицание" за поведението му при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев, предаде репортерката Силвия Великова. "При вземането на решението за наказанието на Роман Василев не присъства главният прокурор, който днес изобщо не дойде на заседанието на ВСС. Общо 18 бяха членовете, 17 са гласували "за" това наказание и един се е въздържал. При вземането на решението Дисциплинарната комисия и съветът се е съобразил или е сравнявал с друг подобен казус отпреди време. Става дума за бургаския прокурор Светозар Костов, който ... беше сниман да връзва кънки на Максим Стависки. Тогава той беше наказан със забележка. В случая поведението на Роман Василев около ареста на Николай Цонев се е сторило по-драстично като наказание на съвета, затова и наказанието е "порицание", каза Великова, Тя посочи, че на заседанието, закрито за журналисти, са били обсъждани и оневиняващи Роман Василев обстоятелства като например, че той е бил провокиран с реплика от Николай Цонев, за да се държи по-твърдо и агресивно, за да може да опази и достойнството на полицаите, които са го придружавали. "Това обаче не е заснето на записа, тъй като камерата се е включила по-късно и то е на базата на показанията на самите служители на полицията, които са били разпитване в рамките на дисциплинарното производство", добави тя.

Великова каза още, че се очаква Красимир Георгиев - Красьо Черничкия да се появи във ВСС, за да се срещне с членовете на дисциплинарния състав, създаден около образуваното производство срещу бившия член на съвета Стойко Стоев, с когото са имали съвместен бизнес. Тя припомни, че преди 2 дни към Красьо е бил отправен нов обвинителен акт за лъжесвидетелстване от Софийския районен съд заради думите му, че не познава нито един магистрат, а в указателя му са били открити десетки, някои от които впоследствие бяха дори уволнени поради тази причина.

Как ще се отрази на Роман Василев наложеното наказание, смята ли да говори Красьо пред ВСС и още за престрелката между съвета и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени