Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица от български събития в Чехия по случай 24 май

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева пристига на тридневно  посещение в Чешката Република във връзка с честванията на празника на славянската писменост и култура 24 май. Цачева ще връчи почетни грамоти на представители на Българската културно-просветна организация в Чехия. Депутатите ще присъстват и на изпращането на абитуриентите в българското училище "Д-р Петър Берон". Изложбата "Старобългарската азбука и държавата на духа" ще бъде открита тази вечер в Българския културен институт в Прага.

Програмата на българската парламентарна делегация ще започне с обяд в чешкия Сенат с домакин председателят на Горната камара Пржемисъл Соботка. Сред българските представители са съпругът на Цачева – арх. Румен Данговски  и заместник председателят на парламента Христо Бисеров, народните представители Красимир Ципов, проф. Андрей Пантев, Любомир Иванов. Те ще присъстват на изпращането на девет абитуриенти от българското училище в Прага и ще се срещнат с педагогическия състав.

В събота парламентарната делегация и българи от Централна Европа по традиция ще поднесат венци и цветя на паметника на Светите братя. Великоморавското храдище е паметник на културата от 1962г. Останките са от ранното Средновековие. Това е не само най-големият, но и уникално запазен славянски археологически обект в Чешката република.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна