Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските училища по света - на отмиране?

В това издание на "Събота 150" Никола Миладинов и Георги Марков отделят време на това, за което рядко се сещаме - българските училища по света във всичките им разновидности. Децата на нашите сънародници не само имат правото. Българската държава е задължена да им осигури обучение на майчин език.
В поредица от интервюта в звуковия файл можете да чуете за тези проблеми от директорите на училища, настоятелства и фондации в Европа и Америка. Думи на хора, които се стремят да осигурят образование на нашите деца. Ще научите и за намаляващия брой на българските ученици, както и за финансовите проблеми и проблемите със сградния фонд.

Последните три български държавни училища, които продължават да са на бюджетна издръжка, са тези в Прага, Братислава и Будапеща.
До 2 години училище "Христо Ботев" в Будапеща ще прекрати своята работа заради липса на деца. Директорът на училището Емилия Атанасова обяснява причините, поради които децата не искат да се учат в българско училище по българска програма.
Финансовата криза пък е в основата на проблемите с училище "Д-р Петър Берон" в Прага, казва директорът му Еленко Начев.
От трите държавни учебни заведения в чужбина училище "Христо Ботев" в Братислава като че няма проблеми.

156 деца изучават български език в неделното училище "Свети Иван Рилски" в Мадрид. Интервюто е с директора на училището Петя Цанева.

Боянка Иванова разказва за Първото българско лицензирано училище в Чикаго "Джон Атанасов". То е основано през 2002 г. и в момента 150 българчета там изучават български език и литература, история и география, математика, изобразително изкуство, фолклорни танци. Там има и предучилищна подготовка.

Снежина Мечева е директор на българското училище в Лондон. Тя е и член на Управителния съвет и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Жанна Суслина, която ръководи Болградската гимназия "Г.С.Раковски" в Украйна разказва за проблемите на децата с българско самосъзнание там. Липсват учебници, средства.

В Атина има две неделни български училища. За тях споделя Благородна Филевска - зам.-председател на българско-гръцкото сдружение за култура.

В Сърбия в две паралелки в гимназия "Св.св. Кирил и Методи" в Димитровград се изучава български език и литература. Директор на гимназията е Снежана Симеонова. Тя обяснява, че в Сърбия проблемът е аналогичен на този у нас - необходим е минимален брой деца, за да бъде образувана паралелка.

В Молдова проблемът е в това, че в селата не се изучава български език, а точно там има хора с българско самосъзнание, разказва Петър Попов - председател на Съюза на българските асоциации в Молдова. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна