Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Данев: "Притеснява ме фактът, че запазваме бюджетите на 3 министерства"

Снимка: БГНЕС

Нямаме нови предложения във връзка с бюджета освен тези, които ни бяха предоставени в петък вечерта, и не сме стигнали до тази точка в дневния ред, заяви в предаването "12+3" Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК), във връзка с поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и евентуалното обсъждане на мерките за намаляване на приходите, ръст на разходите и вдигане на дефицита, предвиждан в проекта за актуализация на бюджета на министерството на финансите. "В момента дискутираме промените в закона за заетостта и преди това дискутирахме проблемите с пенсионната реформа, така че сега предстои обсъждането на бюджета", каза Данев. Според него предложението е възможно най-доброто решение, което може да се вземе на този етап - да не се пипат данъчните ставки и социалните плащания, да се отиде към намаляване на разходната част на бюджета, което е най-здравословно, и да се увеличат инвестициите в инфраструктурни проекти. "Това според мен в условията на криза е най-доброто решение. Поемаме възможността за сметка на текущите разходи да се ползва мостово ... фискалния резерв, а след това той да бъде допълнен от мерките, които сме предложили, знаете, от тези 59 мерки, които ги съгласувахме в НСТС. Така че смятам, че за първи път имаме едно добро решение, което натоварва държавата, а не досега както цялата икономическа криза негативите отиваха в заетите и в бизнеса", каза още председателят на БСК.

Данев посочи, че става дума за 5% бюджетен дефицит от брутния вътрешен продукт (БВП), заложен в проекта, което според него е допустимо в условията на криза. "Този път според нас ... значителен дефицит е предвиден с оглед евентуално ... при утежняване на обстоятелствата в Европа - както виждате, в Европа нещата не стоят твърде стабилно и те не може да не оказват съответното влияние и върху българската икономика. Така че това, което отдавна твърдяхме, че ние ако излизаме от кризата, ще излизаме много бавно и зависим във всички случаи от европейската икономика, се потвърждава", добави той. На въпрос дали ще излезем до есента Данев потвърди при условие, че и европейската икономика до 6 месеца излезе от кризата. "Виждате какво става в Румъния, какво става в Гърция, какво става в Испания, виждате какво става в Италия, виждате какво става в Англия, където са намаляват пенсии, намаляват се заплати, увеличават се възрасти за пенсиониране, така че ние в момента като че ли запазваме определена финансова стабилност, но да видим докога можем да издържим. Не забравяйте, че сме едно грахово зърно от европейската икономика със съвсем с крехки баланси", добави той.

От проекта, който ни е предоставен, ме притеснява единствено фактът, че запазваме бюджетите на 3 министерства, сред които тези на отбраната и вътрешните работи, каза още председателят на БСК. "Не се говори за подобряване на ефективността на администрацията в тези министерства, не се говори за ... Например за какво им е на министерството на отбраната телевизионен канал? За какво трябва да поддържат охрана на имоти, които не ги ползват? ... Защо им трябва на министерството на вътрешните работи да раздава номерата на колите, а не я аутсорсне тази дейност? Така че има достатъчно резерви и в тези министерства, които могат да се оптимизира тяхната администрация и да се намалят и техните разходи", категоричен бе той.

Вместо парламентът да си дава толково дни отпуска, да седне да работи, заяви Божидар Данев във връзка с притесненията, че голяма част от дискутираните антикризисни мерки се нуждаят от законодателни промени, за да влязат в действие бързо и ефективно. "Да не излиза в отпуски - Великденска ваканция и други ваканции. Така че това не е наш проблем, а проблем на администрацията ... Нашата задача беше да намерим балансирани мерки, да ги предложим на правителството, оттам то трябва да ги внесе в парламента, парламентът да ги обсъди - все пак това е органът, който ще вземе крайните решения. Ние не можем да въздействаме в това отношение", смята той.

Председателят на БСК потвърди, че въпросът за пенсионната реформа е отложен и няма да се гледа днес. "Ние казахме, че следвайки ... общите разсъждения, които са нормални при една такава сериозна реформа, която се очаква и която ние подкрепяме във всички случаи като виждания, трябва да бъде подплатена с много сериозни финансови анализи какви са реалните финансови потоци, какви са примерно ... социалните разходи на бюджета на НОИ, които се предлага да бъдат изведени, какви са разходите за инвалидност не от трудова дейност, които също трябва да бъдат изведени, какви са като дял и като очаквания за следващите години. Седи въпросът какви са реалните плащания, които трябва да направят съответно министерството на отбраната и министерството на вътрешните работи, за да имат категория, І и ІІ категория и за да бъдат пенсионирани предварително техните служители, кой поема разходите за тези пенсии. Так че седят едни много въпроси открити, за които нямаме аналитични данни", завърши Данев.

Има ли притеснения председателят на БСК, че пипането веднъж в държавния резерв може да доведе до още подобни изкушения и как върви изплащането на задълженията на държавата към бизнеса можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Божидар Данев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна