Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилари Клинтън призова Северна Корея да спре с провокациите и заплахите

Американският държавен секретар Хилари Клинтън, която е на посещение в Сеул, предупреди Северна Корея да спре с провокациите и заплахите си, в противен случай Съединените щати ще търсят съдействието на международната общност и Съвета си сигурност към ООН за налагане санкции на Пхенян.

"Призоваваме Северна Корея да спре с провокациите си и политиката на заплахи и враждебност към съседите си, и да предприеме стъпки незабавно за изплънение на задълженията си по договора за ядрено разоръжаване и международните закони. Бъдещето на Северна Корея зависи от избора, който лидерите й ще направят днес. Що се отнася до нас - оставаме твърдо решени да защитим Южна Корея и да постигнем сигурност и стабилност в Азиатско-тихоокеански регион," каза американският държавен секретар.

Клинтън отново потвърди подкрепата на страната си за сигурстта на Южна Корея и поздрави президента И Мюн-бак за твърдата линия спрямо северната й съседка.

Сеул прекъсна всички търговски връзки и замрази инвестициите си в Северна Корея в отговор на нападението срещу южнокорейски кораб, при което загинаха 46 моряци. Пхенян категорично отрече участие в нападението и заплаши с война, ако обвиненията срещу него продължат. По-късно Северна Корея обяви, че прекратява всякакви отношения със Сеул и декларира, че ще блокира пътя през силно укрепената граница между двете страни.

По публикацията работи: ББС/ Лилия Димитрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна