Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по храните ще бъде създадена с политическо решение

Министерството на здравеопазването е против създаването на Агенция по храните, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов. Независимо от възраженията, обаче агенцията ще бъде създадена и политическо решение за това ще бъде прието още идната седмица. 

Споровете между земеделското и здравното министерство са основната причина години наред да няма Агенция по храните. В момента спорът не е на ниво министри, уточни Мирослав Найденов. По думите му, проблемът е в ръководството на Инспекцията за контрол на общественото здраве, която е към здравното министерство, и упорито брани териториите си на влияние.

Не мога публично да кажа какви интереси стоят зад професионалшовинизма на колегите от РИОКОЗ, намекна министърът и каза, че заинатяването е във вреда на бизнеса и на потребителите.

Затова Агенцията за контрол на храните ще бъде създадена с политическо решение. Тя ще бъде второстепенен разпоредител на бюджетни средства към Министерството на земеделието, но ръководството й ще се избира от Министерски съвет. Решението за създаването й ще бъде взето още следващата седмица.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна