Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за скъпоструващи лекарства няма да се намаляват

Парите за скъпоструващи лекарства, които се отпускат от Министерството на здравеопазването, няма да бъдат намалявани. Това увери здравният министър Анна-Мария Борисова. Съмнения, че парите, които се отпускат за лекарства за редки болести, ще бъдат съкратени се появиха покрай актуализацията на държавния бюджет.

Още от първия си ден новото ръководство на здравното министерство проучва информацията за възнаграждения на част от служителите и за прекомерно нарасналия щат на ведомството. Това каза министърът на здравеопазването.

Тя заяви, че е заела поста с пълното съзнание, че трябва политика на прозрачност: "Второ изречение – в момента приключва събирането на данни и обобщаването им, след което ще бъде изнесена цялата информация пред обществото по този въпрос. Трето изречение – информацията ще бъде публикувана в страницата на Министерство на здравеопазването в най-кратък срок и ще включва броя на комисиите в министерството, основанието за създаването им, както и механизма и размера за финансирането им. Четвъртото, последно, изречение – новото ръководство ще предприеме категорични действия по привеждане на заплащането в съответствие с обема и качеството на работа. Така ще се постигне драстично намаление в заплащането на този вид дейност."


 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна