Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолина Маринова: "Банковата система е стабилна"

Снимка: БГНЕС

Скокът на лошите кредити е факт, но не бих казала, че е рязък, защото всички банки полагаме много усилия да разговаряме с нашите клиенти - и физически лица, и корпоративни клиенти, тъй като всеки случай е индивидуален, така че да съумеем да преодолеем трудностите, заяви в предаването "Неделя 150" Виолина Маринова, председател на Асоциацията на търговските банки (АТБ) в България. "Но, така или иначе, има скок ... Кредитите, които са с просрочие над 90 дни, са 9,2% за последното тримесечие, което има скок спрямо предходното с 2%, но Вие сами разбирате, че ние всъщност разговаряме с клиентите, които излизат в просрочие. Докато се реши случая за всеки един, излизат нови случаи, нови просрочия и т. н. Т. е., бих казала, качеството на портфейлите на българските банки е огледало на това каква е икономическата среда в страната, тъй като ако функционират добре фирмите, работниците получават редовно заплати и ще могат да си обслужват задълженията, съответно неминуемо оказва влияние върху портфейлите на банките", каза Маринова.

Тя потвърди, че има ръст на кредитирането. "Не е много висок, но го има. Искам да Ви кажа, че банковата система, независимо от трудностите, в които живее - всички имаме трудности, не само в България, а и в цял свят - но независимо от това ние кредитираме и ако забелязвате, от средата на миналата година ние започнахме да намаляваме лихвените нива по депозитите основно и оттам - по кредитите ... Съживи се кредитната дейност както за гражданите, така и за клиенти-фирми, разбира се, които отговарят на изискванията на всяка една банка и на правилата на всяка една банка, за да се финансира някой от проектите. Капиталовата адекватност на банките е много висока, в момента към последното тримесечие е 18% при изискуема по наредбите на БНБ 12%. Ликвидността на банките също е висока - тя е 22% ... Тази ликвидност я поддържаме висока поради, как да кажа, за сигурност на банковата система, ... т. е. означава с ликвидни средства ние разполагаме, но трябва да има субекти, които да финансираме, които отговарят на изскванията, т. е. имат осигуровки, когато се искат кредити на физически лица. Фирмите, които дават проекти, ние си даваме сметка, че техните финансови показатели не са онова, което са били в предходни периоди, но все пак рискът трябва да е минимизиран, когато се прави оценка на всеки един проект. Така че отворени сме, както виждате, започват масирани кампании от различните банки за предлагане на кредити, условия по кредитиране и така", добави председателят на АТБ.

Ръстът на лошите кредити не може да не ни притеснява, но все пак ние полагаме доста усилия, така че да минимизираме и да овладеем тази ситуация, смята Маринова. "За момента не е рисков процентът на лошите кредити, надяваме се, че ... поне ще го задържим", каза още тя и посочи, че намеренията са при наличната висока ликвидност лихвите по депозитите и съответно по кредитите да бъдат намалявани плавно. "Но всичко зависи от икономическата среда не само в България, но и извън България, те са свързани тези фактори", подчерта председателят на АТБ.

Положихме доста усилия още в края на 2008 г. и оптимизирахме нашите разходи, посочи Маринова. "Ние сме доста ефективни, банковата система, и разходите към приходите ... е доста нисък. Така че, бих казала, ние сами положихме доста усилия да минимизираме нашите разходи. Знаете, че ние сме частни банки, от нас собствениците го изискват това и го наблюдават много стриктно", каза тя. На 30 май банковата система е стабилна, с висока капиталова адекватност и с висока ликвидност, завърши председателят на АТБ.

Отишла ли си е кризата и какви са критериите за подобно твърдение, възможно ли е регулирането на лихвите в условията на пазарна икономика и можем ли да мислим за изравняване на лихвите по кредитите с тези в Западна Европа можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Виолина Маринова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!