Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анна-Мария Борисова: "Ще усвоим европейските средства за здравеопазване"

Снимка: БГНЕС

Вървим, и то доста бързо, към изработването на Националната здравна карта, заяви в предаването "Неделя 150" министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова. "Работата е много, защото информацията, която се обработва, е и твърде богата. Ние заложихме много показатели, за да създадем възможно най-добрата картина на моментното състояние на българското здравеопазване. В тази връзка ние направихме много подробна таблица, в която заложихме десетки показатели и те сега се обработват, за да можем да разберем какво е състоянието основно на болничната система в България във всичките нейни аспекти - не само за това къде е разположено лечебното заведение от гледна точка географска характеристика, местоположението му спрямо другите съседни болници и специално областната болница, броят на обслужваното население и неговата възрастова структура - това е изключително важно за нас, както и здравно-демографската характеристика на конкретния район относно болестност, смъртност, заболеваемост и т. н., подробности относно самото оборудване на лечебното заведение в смисъл апаратурата, вида, сертификатите за годност на тази апаратура, сертификати, които удостоверяват, че персоналът е обучен добре да работи с тази апаратура. Много подробно се спряхме на персонала, който работи в тези лечебни заведения, на лекарите, техния брой, възрастов състав. За нас това е много важно, тъй като не само ще видим днес кои работят, но да си направим сметка и утре, примерно след 5, след 10 години кой ще работи, кой има специалност, кой няма, как са разпределени по отделения, какво е положението с медицинските сестри, с лаборантите. Цялата тази богата информация ще ни създаде едно отлично впечатление за това с какво днес разполага българското здравеопазване. На тази база ние трябва да градим и своята бъдеща политика. Затова ние трябва да имаме максимално повече данни, които да обрисуват картината на здравеопазването ни днес", каза Борисова.

Тя не се съгласи, че липсата на средства може да спре процеса на преобразуване на част от болниците за активно лечение в болници за долекуване. "Всички болници съществуват, те така или иначе са сключили договор със Здравната каса, така или иначе те получават средства и в момента по клинични пътеки, независимо че има известно забавяне, но това върви и тези болници просто ще сменят типа на своята работа. Между впрочем да добавя, че вече са написани, одобрени са 4 клинични пътеки, които именно в този тип болници ще влязат и ще бъдат ползвани от колегите. Предстои в следващите 2-3 седмици най-вероятно тези клинични пътеки да бъдат одобрени и да влязат в действие. Така че ние работим в няколко насоки в момента, за да можем да се справим с всичко задачи, които ни предстоят - както с картата, така и с работата на тези нови болнични структури, които за съжаление в България не съществуват, а в другите страни са налице", посочи министърът.

Борисова отрече да се е намесвала в отношенията между директорите на болници и доставчиците на медикаменти и консумативи при съставянето на планове за разсрочено плащане на дълговете на болниците. "Аз ги оставих те свободно да преценят силите си и да си създадат такъв план, който те си преценят, че могат да изпълнят и да ми го представят ... Не съм ги притискала в никакъв срок", добави тя.

Министър Борисова бе категорична, че ще усвоим европейските средства за здравеопазване. "Ръководството ... на министерството на здравеопазването е в диалог както с министерството за регионално развитие и благоустройство, така и директно с дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия. Ние постигнахме с тях в разговорите си съгласие ние да пренапишем тази средносрочна рамкова инвестиционна програма, в която ясно да обвържем целите и очакваните резултати. Договорили сме се, че до края на месец септември ние ще представим новата инвестиционна програма за оценка от управляващия орган. Аз съм много оптимистично настроена", посочи тя и потвърди, че няма да бъдат съкращавани средства за лекарства. Час по-скоро българските специалисти и българското здравеопазване трябва да догонят средноевропейските изисквания и средноевропейската ситуация като цяло в здравеопазването, каза още Борисова. 

Ще се отрази ли Националната здравна карта на броя на лечебните заведения, които ще сключват договори с Националната здравно-осигурителна каса, какво представлява максималният и минималният брой необходими болнични легла, от колко болнични легла се нуждаем и съизмерима ли е цифрата с европейските показатели, каква е целта на въвеждането на нов ред при търговете за лекарства за болниците, защо е била отхвърлена средносрочната рамкова инвестиционна програма за здравеопазване по оперативната програма "Регионално развитие", как ще задържим лекарите и медицинските сестри в България, има ли притеснения Анна-Мария Борисова за решението на депутатите за тютюнопушенето на обществено място и пуши ли самата тя, как работи Изпълнителната агенция "Медицински одит" и какво можем да очакваме от сътрудничеството с Италия в областта на здравето можете да чуете в звуковия файл с интервюто с министъра на здравеопазването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна