Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Влахов: "Не знам някъде по света да има ипотекирана сграда на съд"

Снимка: БГНЕС

Тенденцията е ясна със или без тези 80 000 дела, заяви в предаването "Неделя 150" председателят на Софийския районен съд (СРС) Красимир Влахов по повод възможността работата на институцията да бъде блокирана заради дела срещу мобилен оператор. "Дори и без тях прогнозите с оглед постъпленията за 2010 г. до момента сочи, че в края на годината ние ще имаме над 110 000 дела граждански, само граждански, при 70 000 за миналата година. Това само по себе си вече поставя съда в извънредна ситуация, да не говорим за тези 80- или 70- или 50- или колкото бъдат хиляди дела, които възнамерява да заведе търговското дружество "СГ Груп". Аз казах и пред Висшия съдебен съвет (ВСС) - съдът при тази ненормална ситуация работи и ще продължава да работи. Няма вариант, в който ние да спрем да приемаме делата, да ги насрочваме, да ги гледаме, просто това ще става все по-бавно и обслужването на гражданите ще става все по-лошо и не е далеч денят, в който действително ние ще работим по начин, който е абсолютно несъвместим с всякакви нормални стандарти", каза Влахов. Той посочи, че конкретният повод за изслушването му пред ВСС е била ситуацията с очакваните 80 000 дела, в която връзка независимо от принципната необходимост да се реши проблемът със сградния фонд е предложил няколко неща. "Първо, временно създаване на второ заповедно деловодство извън съда, защото ние не можем да си позволим да вкараме тези 80 000 дела вътре. Второ - преразглеждане границите на съдебния район на Софийския районен и градски съд. Трето - неизбежното увеличаване на щата на съдиите и съдебните служители", каза Влахов. Според него съдът има нужда от 50 нови съдии, но те няма къде да седнат. "Но, разбира се, казах и това и смятам, че това е единодушно мнение - ние не можем безкрайно по този екстензивен начин да увеличаваме числеността на съда, защото една правораздавателна институция с 300 съдии на практика не може да бъде управлявана ефективно", добави той.

Според председателя на съда може би трябва да се стигне до публичната продажба на ипотекирания етаж, за да се решат проблемите на институцията. "Аз във всеки случай не знам някъде по света да има ипотекирана сграда на съд и реална възможност този съд да бъде изхвърлен на улицата ... Това може да стане във всеки един момент, защото, доколкото съм запознат със съдържанието на нотариалния акт за учредяването на ипотеката, срокът за погасяване на кредита е изтекъл още миналата година ... Никак не звучи оптимистично", посочи той. Според Конституцията и закона за съдебната власт ангажиментът за осигуряване на съдебни сгради е на изпълнителната власт, отбеляза Влахов. "И това е ангажимент, който цяла поредица български правителства неглижират по много странен начин ... Аз най-малко упреквам настоящото правителство, за което това е заварен проблем, но ако той не бъде решен в обозрими срокове, то ще е негов проблем", добави той.

Не мога да коментирам дали има нарушение на етичните правила в случая "Приморско", без да съм запознат с всички конкретни факти, каза още председателят на СРС. "Но така или иначе, случаят от гледна точка на обществения ефект е изключително злепоставящ и, бих казал, дори омерзителен за системата като цяло. Но ... и в този случай, пък и във всички останали, проблемите си имат имена, виновните да си носят отговорността, но системата като цяло не заслужава на това основание да бъде заклеймявана. В нея работят хиляди честни, почтени и отговорни професионалисти. За съжаление обаче загубеното доверие е проблем на всички ни и всички заедно трябва да се ангажираме с усилията за неговото възстановяне", посочи той.

СРС ли е най-големият в страната и колко са в момента съдиите в него можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Красимир Влахов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна