Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът е шокиран от израелската акция срещу хуманитарната помощ за Газа

Турция привика израелския посланик след информацията за инцидента с конвоя от кораби, пресрещнат от израелската армия. Анкара е изразила "категоричния си протест" срещу действията на израелските военни, на борда на конвоя от кораби. "Пресрещането на конвоя е неприемливо и Израел ще трябва да понесе последствията за действията си," се казва в изявление на турското външно министерство. Според турската благотворителна организация, осигурила част от помощтите, повечето жертви са турски граждани.

След разпространяването на новината за акцията, турската полиция блокира десетки демонстранти, които замеряха с камъни израелското консулство в Истанбул и се опитаха да го щурмуват. Израел посъветва гражданите си да избягват пътувания в Турция, а израелските граждани в Турция да не се набиват на очи.

Помощник секретарят на турското външно министерство Селим Йенел осъди изключително остро днешната операция. "Тази ситуация определено не е нещо, което сме желали. Става въпрос за непровокирани действия срещу кораб, превозващ хуманитарна помощ, които нарушават международното право. Има ранени и убити. Това е напълно неприемливо."

По-рано днес Израел обвини, че пропалестинските активисти от флотилията кораби са атакували израелски командоси, което е довело до избухване на насилие. В интервю за Би Би Си Йенел коментира обвиненията: "Ако искаш да извършиш превантивни действия, има много начини за това, разбира се, по мирен път. Не изпращаш военни хеликоптери срещу невъоръжен кораб, на които да кацаш. Не можеш да очакваш да бъдеш посрещнат с аплодисменти."

Радикалното палестинско движение "Хамас", което контролира Ивицата Газа призова арабите и мюсюлманите да "въстанат" пред израелските посолства по света в знак на протест срещу действията на израелската армия. Лидерът на движението Исмаил Хания заклейми "грозното нападение" и призова Обединените нации да защитят активистите на борда на корабите. Израелските сили за сигурност са в повишена бойна готовност, за да могат да овладеят евентуални "размирици" сред арабското население на страната.

Израелският министър на търговията изрази съжаление за жертвите от инцидента пред израелското военно радио. Палестинският лидер Махмуд Абас го определи като "касапница". Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че действията на израелската армия са "нечовешки".

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е "шокиран" от операцията. На пресконференция в столицата на Уганда Кампала Ки Мун осъди насилието и поиска пълно разследване на инцидента.

Ватикана също се присъедини към критиките срещу операцията на израелските командоси. В официално съобщение на Римокатолическата църква се изразява "дълбока тъга и безпокойство" от обстановката и дадените жертви.

Европейският съюз настоя за пълно разследване на операцията. Испания, която е ротационен председател на ЕС, и Швеция също призоваха израелските посланици, за да дадат обяснение на израелската акция. Гръцкото правителство оттегли армията на страната от съвместните учения с израелските военни в знак на протест срещу инцидента.

Френският президент Никола Саркози обвини Израел в "прекомерно използване на сила" при днешната атака и поднесе съболезнованията си към близките на жертвите. В свое официално изявление Саркози поиска пълно разяснение на обстоятелствата около трагедията, която "подчертава неотложността на подновяване на мирния процес". Париж също привика израелския посланик за разяснение на обстоятелствата около нападението.

Говорителят на Белия дом Уилям Бъртън изрази съжалението на американската администрация от смъртта на пропалестински активисти при днешната операция на израелски командоси срещу международна флотилия, плаваща към Ивицата Газа. Бъртън посочи още, че Вашингтон работи по разясняване на обстоятелствата около трагедията.

Руското външно министерство осъди операцията като я окачестви като "сериозно нарушение" на международното право. В декларация на министерството се изразява дълбоко безпокойство от нападението срещу хуманитарна флотилия и се призовава за пълно разясняване на обстоятелствата, съврзани с акцията. "Ясно е, че използването на оръжия срещу цивилни и задържане на кораби в международни води без правно основание е сериозно нарушение на международното право," се казва още в декларацията.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова за незабавно независимо разследване на днешната операция. Директорът на организацията за Близкия изток Малкълм Смарт обвини израелската армия в използването на "прекомерна сила" срещу пропалестинските активисти. Смарт постави под съмнение твърдението на Израел, че командосите са атакували, за да се защитят и заяви, че е спорно доколко е било основателно използването на сила срещу активистите.

По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна