Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До няколко часа задържаните български журналисти в Ивицата Газа ще бъдат освободени

До няколко часа задържаните по-рано днес български журналисти при атаката на Израел над корабите с хуманитарна помощ за ивицата Газа ще бъдат освободени, увери говорителят на външното ни министерство Весела Чернева пред кореспондента на БНР Николай Кръстев. 

Днес следобед заместник-външният ни министър Константин Димитров е повикал на среща израелският посланик в София, пред когото е настоял властите в Тел Авив да освободят сънародниците ни незабавно. Ето още какво добави говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева:

Току-що получихме потвърждение чрез нашето посолство в Израел от израелското външно министерство, че двамата български журналисти, които са били на борда на един от шестте кораба, са били идентифицирани и до няколко часа те ще могат да напуснат Израел.

Поради засилената дипломатическа активност и действията на външния ни министър Николай Младенов програмата на посещението му в Хърватия не пострада.

Деветнайсет души бяха убити и 36 ранени днес призори, когато израелски командоси щурмуваха в международни води "флотилията на свободата", съставена от 3 пасажерски кораба с над 600 пропалестински активисти и 3 товарни, транспортиращи хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Целта на организаторите бе да разкъсат израелската блокада, наложена от 3 години на тази територия. Израел многократно предупреди, че ще използва сила, за да попречи на корабите да достигнат Газа. Кръвопролитната израелска операция предизвика остри реакции не само сред страните в района, но и по света. Палестинския президент обяви тридневен траур. След щурма корабите са били екскортирани до израелското пристанище Ашдод.

Организаторите на хуманитарната акция са отказали да разтоварят корабите за контрол. Израел обвини пропалестинските активисти, че са предизвикали насилието и са виновни за жертвите. Според участниците в хуманитарната инициатива израелските командоси са открили огън веднага със стъпването си на турския кораб "Мармара". След атаката радикалното движение Хамас призова мюсюлманите в цял свят да се надигнат срещу израелските посолства и поиска от палестинската власт да спре преговорите с Израел.

Арабската лига, която се събира на извънредно заседание утре, призова международната общност за спешни мерки за сдържане на Израел. В много арабски страни бяха организирани протести. Ливан поиска спешно заседание на Съвета за сигурност.

Европейският съюз настоява за пълно разследване на инцидента. Според Париж нищо не може да оправдае такова насилие. Испания, Швеция, Египет, Турция привикаха израелските посланици за обяснения. Гърция прекрати съвместните си маневри с Израел и анулира посещение на израелския началник на генералния щаб.

Поне 10 от убитите 19 жертви в хуманитарната международна флотилия са турски граждани, десетки други са ранени на кораба "Синя Мармара". Десетки хиляди турци протестираха днес по улиците в Анкара и Истанбул пред дипломатическите мисии на Израел. Кървавата военно-въздушна акция на израелските командоси предизвика острата реакция на управляващите в Анкара, които заедно с Арабската лига и ОИК призоваха спешно свикване Съвета за исгурност ООН.

"Заради пълната информационна завеса данните за жертвите и ранените са противоречиви, не знаем имената" – заяви вицепремиерът Бюлент Арънч, който отправи твърде остри послания след 6-часово заседание на Министерския съвет и сформираният по случая кризисен щаб в Анкара. На борда на "Синя Мармара" се намират около 600 души, над 350 турци и хуманитаристи от 32 страни на света.

Вицепремиерът категорично осъди "насилствената политика на израелското правителство" и определи нападението срещу цивилни като "кърваво петно в историята на човечеството". Според него операцията се е извършила в 4.20 ч. призори на 77 мили от акваторията на Израел в открити води, което е безпрецедентно нарушение на международното право и на човешките права срещу една цивилна и хуманна инициатива, целяща да помогне на бедстващите хора в блокираната от 35 месеца насам Ивица Газа.

Бюлент Арънч увери още, че Турция ще предприеме всички необходими ответни мерки, сред които отзоваването на турския посланик в Тел Авив, отменянето на три съвместни военни учения с Израел и други стъпки. По-рано от турското външно министерство предупредиха, че кървавият инцидент може да доведе до "непоправими последствия в двустранните отношения".

Президентът Абдуллах Гюл настоява за международно разследване на случая и наказание на отговорните. На привикания във Външно за обяснения израелски посланик Габи Леви е била връчена нота с исканията на Турция за незабавно връщане на телата на жертвите, транспортиране на ранените за Турция и освобождаване на задържаните турски граждани и трите кораба, под турски флаг.

С интерес се очаква пресконференцията на премиера Ердоган, който прекъсна визитата си в Чили и се връща в страната. Първият дипломат Ахмет Давутоглу във Венецуела обяви жертвите за "мъченици" и предупреди, че "никой не може да потъпква върховенството на закона, в това число и Израел". След което замина за Ню Йорк за съвещанието на СС на ООН.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде обсъдена операцията на израелски командоси срещу международна флотилия от пропалестински активисти, плаваща към ивицата Газа с хуманитарна помощ. Засега не се съобщава точният час на началото на заседанието.

Междувременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който е на официално посещение в Канада за среща с премиера Стивън Харпър, даде "пълна подкрепа" на израелската армия след днешната операция срещу международна флотилия, при която загинаха 19 души. Нетаняху трябваше да пътува за Вашингтон за среща с президента Обама, но отмени посещението си заради инцидента с хуманитарната флотилия.

За ЕС атаката на Израел срещу хуманитарния конвой за Ивицата Газа е недопустима и буди голяма тревога и възмущение. Това каза във Велико Търново българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

В този момент мога категорично да кажа, че ЕС излезе с много ясна позиция за това, че ние сме много дълбоко възмутени и притеснени от това, което се случи. Искаме от Израел да вземе мерки за гаранция на безопасността и за достъп и искаме това, което ние предоставяме като помощи за окупираните територии, да стига до предназначение.

Ние сме най-големият източник на финансиране в помощ на окупираните територии. Само в моята програма хуманитарна помощ за близо 10 години ние близо милиард евро сме предоставили в помощ на окупираните територии и е много важно да имаме възможност, когато поемаме международния ангажимент да ни бъде предоставена възможност да го изпълняваме.

Еврокомисар Кристалина Георгиева се е срещнала преди 2 седмици с израелския вицепремиер и го е информирала, че ще посети окупираните територии. Тя допълни, че засега няма конкретна дата за пътуването й, но вероятно днешното нападение ще го ускори.

Какво казаха пред БНР в предаването "Нещо повече" посланиците на Израел и на Палестина у нас, можете да научите ТУК:

По публикацията работиха: Николай Кръстев - пратеник на БНР в Хърватия, Бисерка Григорова - кор. на БНР за Близкия изток, Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул, Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна