Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Упражнява ли правителството натиск върху медиите?

Поводът за днешния разговор е писмото на премиера Бойко Борисов до главните редактори и директори на медиите с въпрос оказван ли им е натиск от страна на правителството. Повод за писмото според министър-председателя е критиката на президента Първанов, че се оказва натиск върху медиите в България и се ограничава тяхната независимост.
Държавният глава коментира това вчера, след като наложи вето върху промените в закона на радиото и телевизията заради намаления брой на членовете на Съвета за електронни медии и Комитета за регулация на съобщенията. Констатацията на Георги Първанов за "последователна кампания за натиск върху медиите" с цел "да бъдат уплашени определени медии" правителственият кабинет определя като крайна и тревожна.

Припомням, че въпросите на министър-председателя към медиите са три:

   1. Има ли случаи, в които от името на, или чрез представители на българското правителство е бил оказван натиск върху редакционното и новинарско съдържание на медиите, които представлявате;
   2. Срещали ли сте действие или решение на българското правителство, с което са били ограничавани правата на медиите ви да бъдат свободно финансирани, развивани и разпространявани;
   3. Тълкувате ли решението за намаляване броя на членовете на регулаторните органи и в частност СЕМ и КРС, като ограничаване независимостта на българските медии и влияние върху редакционната им политика в интерес на правителството. След зададените въпроси правителственият кабинет приканва главните редактори и медиите да изкажат своята позиция във възникналия спор.

Това е и поводът "Преди всички" да се обърне към възникналите въпроси. Разговорът е с председателя на Комисията по култура, гражданско общество и медии в парламента Даниела Петрова и с Петър Курумбашев - член на комисията.
Водещата Силвия Великова пита събеседниците за тяхното становище по повод редукцията на броя на членовете на СЕМ и КРС, предизвикала президентското вето. Въпросът пък на ръководителите на медиите е около същността и функциите на тези комисии - СЕМ и КРС, припомня водещата. 
Даниела Петрова отговаря на въпроса полезно ли е за медиите това, което се случва с медийния закон? Според нея във ветото има и елемент на лична обида от страна на президента.
Според Курумбашев досега не е имало случай без изчакване да изтече мандата им, да се подменят определени хора, както и броя на членовете във всички, а не само в медийните комисии.

Целият разговор с Даниела Петрова и Петър Курумбашев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!