Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С различни прояви в цялата страна се отбелязва Международният ден на детето

С различни прояви в цялата страна се отбелязва Международният ден на детето.

В Пловдив денят ще започне с празника "Аплодисменти" на централния площад. Организаторите са подготвили много игри и забавления за най-малките, които ще могат да опитат от най-дългата и сладка торта. Голямата изненада ще е 25-метровият въздушен балон, който ще полети над площада и от който ще бъдат разпръснати много рисунки с посланията и мечтите на децата на Пловдив. Отново на централния площад малчуганите ще бъдат забавлявани от Мики Маус, а фокусник ще демонстрира магически номера. Децата ще могат да рисуват на асфалт, да се срещнат и снимат с приказни герои, ще има осигурен батут за скачане. Също по повод 1 юни Комплексът за социални услуги за деца и семейства организират в Царсимеоновата градина хепънинг, който е част от кампанията "Приемна грижа 2010". В хепънинга ще участват и деца, които живеят в приемни семейства.

На централният площад във Видин клоуните Чочо и Бурборина ще забавляват малчуганите с игри, викторини и състезания. В курортната местност "Божурица" общината организира спортно-туристически празник.

Богата и разнообразна е програмата за празничния ден в Плевен. Изложба на кукери, които керамики ще зарадват децата. Първи стаж ще има и за най-малките пациенти на Университетската болница в Плевен. В историческия музей е подредена изложба от старинни кукли от началото на ХХ век. Те са облечени в народни носии от домашно тъкан плат. Художествената галерия "Илия Бешков" и Центърът за работа с деца ще открие изложба на школите по керамика и изобразително изкуство. Пета механизирана бригада отваря вратите си за малчуганите, които искат да подържат същинско оръжие и да влязат в истински танк. Детско тържество ще събере и малките пациенти на Университетската болница. Клиничният институт за клинична медицина ще посрещне палавниците, заченати ин витро.

Празникът в Добрич ще започне с дефиле на участниците в детски карнавал. Местна фирма е организирала 600 сладоледа на малчуганите. В Художествената галерия ще има благотворителна изложба за подпомагане на деца с различни нужди.

На деня на детето в Силистра ще бъде открита нова детска площадка. Въпреки финансовата криза тя е изградена изцяло с общински средства. Новото съоръжение се намира в кв. "Триъгълниците", който е сред най-гъсто населените с млади семейства силистренски квартали. Това е първата детска площадка, изградена изцяло по европейските стандарти. Тя ще бъде открита с детски празник в 16.00 часа днес. На своя празник най-малките жители на квартала ще се забавляват с рисунки на асфалт, конкурс за млади таланти, викторина, много изненади и лакомства, осигурени от общината. В Деня на детето Регионалният исторически музей отваря врати за безплатни посещения за всички деца.

 

По случай детския празник всички деца до 14-годишна възраст днес пътуват безплатно по БДЖ, съобщиха от компанията. Възрастта на децата се установява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътната карта "Дете" и "Учащ". Запазените и спалните места се заплащат.

С благословията на патриарх Максим знеполският епископ Йоан днес ще обслужи днес молебен за българските деца по повод Международния ден на детето 1 юни. Молебенът ще бъде отслужен от 10.30 часа в столичния храм "Света Неделя".

По публикацията работиха: Кремена Данева, Тотка Нинова, Цецка Николова, Гинка Димитрова, Маргарита Иванова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени