Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младенов връчи почетния знак на външното министерство на двама хърватски граждани

Министърът на външните работи Николай Младенов завършва днес посещението си в Хърватия. В края на своята визита той връчи почетния знак на външното министерство "Златна клонка" на двама хърватски граждани, участвали в спасяването на българи при трагедията в Охридското езеро.

Професор Горан Джетва и неговият по-млад колега Далиборд Царевич от Строителния факултет в Загреб бяха наградени от министъра на външните ни работи Николай Младенов по време на посещението му в Хърватия. Ето как близо девет месеца по-късно професор Джетва си спомни пред БНР за тези трагични събития около Охридското езеро, където изгубиха своя живот доста наши сънародници.

Реагирахме напълно спонтанно и по човешки. Сега времената, в които живеем, са различни, защото хората се боят да помагат едни на други и затова според мен съществува криза на морала. Но много ме радва, че някой наистина оценява този факт толкова позитивно, казва хърватският професор Горан Джетва.

Ето какво пък заяви от своя страна външният министър Николай Младенов по този повод, след като връчи почетния знак на Външно министерство:

С благодарност за това, което са направили, и с разбирането, че няма значение кой от коя държава идва или от каква националност е, важното е хората да могат да си помагат, когато са в нужда, и да Боже, такива инциденти в Охридското езеро да не се случват.
По публикацията работи: Николай Кръстев - пратеник на БНР в Хърватия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна