Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност настоява веднага да бъдат освободени корабите и пасажерите

След 13 часови дебати-маратон, Съветът за сигурност поиска незабавно, прозрачно и независимо разследване на инцидента при израелската операция, довела до смъртта на 9 от активистите на борда на "Флотилията на свободата". Съветът настоява веднага да бъдат освободени корабите и пасажерите.

Арабската лига решава в момента за обща позиция и мерки срещу Израел. Днес трябва да има специално заседание и НАТО. В същото време израелските имиграционни власти разпитват задържаните пропалестински активисти.

За стотиците пропалестинските активисти, задържани от израелските власти, изпитанията не са свършили. Министърът на вътрешната сигурност Ицхак Ахаронович уточни, че полицията събира доказателства, за да започне съдебни процедури срещу тези, които са се противопоставили на израелските командоси с джобни ножчета, железни пръти и ножове.

Повечето от пасажерите на "Мармара" са турски граждани, но има и израелци, палестинци, американци и европейци – от общо 40 държави. Според израелски източник 480 души са задържани в затвор официално, а 48 вече откарани до летище "Бен Гурион" и експулсирани.

В същото време израелската операция продължава да предизвика възмущение по света. Не спират и днес протестите в Близкия изток. Арабската група в ООН не постигна в Съвета за сигурност осъждане на Израел и вдигане на блокадата на ивицата Газа. На започналото си извънредно заседание Арабската лига обсъжда обща позиция по инцидента. Нейния генерален секретар Амр Муса призова за спешни мерки срещу Израел, който използва тероризъм и пиратство и сее напрежение в района.
По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР за Близкия изток

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна