Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти от Стара Загора "погребаха" чистия въздух

Гражданската инициатива „За чист въздух” не е получила отговор на свои питания, изпратени до министерствата на околната среда и водите и на отбраната. Въпросите, зададени от експерта на сдружението доцент Добринка Лолова, са свързани с обгазяванията на региона и искат да изяснят кой и защо по време на търг за мониторната станция на полигона „Змейово” е включил измерването на фосген, хлор, хлороводород и циановодород, както и защо на няколко пъти станциите край полигона отчитат наличие на фосген в атмосферния въздух.

Независимият експерт на старозагорското движение подготвя Доклад за оценка качеството на атмосферния въздуха в Стара Загора за периода 2005-2009 година, затова иска и точна информация какви боеприпаси се утилизират на полигона Змейово и в Баритна мина.

За българското национално радио доцент Лолова потвърди, че станциите на и край полигона Змейово не са в обхвата на акредитация на Изпълнителната агенция по околна среда и няма писмена документация затова кога са калибровани.

Още първите данни от работата по бъдещия доклад за качеството на атмосферния въздух показват, че фоновите стойностите на серния диоксид, например, са винаги ниски и само в определени дни рязко се покачват, което потвърждава залпови обгазявания с посока на вятъра север-североизток или север-северозапад към Стара Загора.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени