Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изключителни мерки за сигурност при посещението на папата в Кипър

Днес за първи път папа Бенедикт XVI ще посети Република Кипър. Във връзка с визитата са въведени изключителни мерки мерки за сигурност. Властите мобилизираха над 2 хиляди полицаи, военни хеликоптери и специални части от силите на ООН. Посещението на папата е по покана на президента на Република Кипър Димитрис Христофяс и архиепископ Хрисостомос.

Многозначно е посещението на главата на Римокатолическата църква в Република Кипър. Част от Светия синод на кипърската църква се обяви против визитата на папата и се наложи намеса на архиепископ Хрисостомос. В официално обръщение към кипърците той заяви, че посещението е от върховно значение за страната и отправи предупреждение към висшите духовници "да спазват правилата на църквата". Напрежението беше овладяно след информация, че папата няма да посети северната турска част на острова.

Кипърският архиепископ очаква намеса на Ватикана по опазване на осквернените християнски паметници в турската част, което е от изключително значение и за гръцката църква. Президентът Христофяс ще разговаря с делегацията от Ватикана за усилията от страна на Никозия по обединението на острова.

Съгласно предварителната програма желанието на папа Бенедикт Шестнадесети е първо да посети църквата в град Пафос, свързана с живота на апостол Павел. Визитата ще приключи с неделна меса, която папата ще отслужи на стадион в Никозия пред 7 хиляди души.

Кипърците са източноправославни християни, но с изключително уважение и към Римокатолическата църква.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна