Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игри, карнавали и концерти ще радват децата на техния празник

Снимка: БГНЕС

Международният ден на детето ще бъде отбелязан с различни прояви в цялата страна.

Детски празник за пътната безопасност ще има в Столичния зоопарк. Програмата ще започне на лятната естрада в зоопарка от 15.00 ч. Децата ще бъдат запознати с правилата за движение по пътя от Пипи Дългото чорапче, Всезнайко, Веселото столично светофарче и Стойко Песнопойко. Освен това ще могат да рисуват върху макет на дисциплинирания участник в пътното движение чичо Слон.

Празникът в Габрово ще започне с четене на книжки и игри в детския отдел на библиотека „Априлов - Палаузов” и ще продължи с представление на кукления театър и със занимания на открито в етнографския комплекс „Етъра”.

Детски приказен карнавал, куклено шоу, откриване на детски площадки. Това са само част от проявите, с които в Ямболска област ще бъде отбелязан Деня на детето. Ние сме децата, ние сме светът!” е мотото на празничната програма, подготвена от общинския детски комплекс в Ямбол.

С изпращане на подготвителната група и връчване на свидетелствата на бъдещите първокласници в ЦДГ "Здравец" ще започне програмата в Болярово. Всички малки „абитуриенти” са поканени на куклено шоу с много изненади.

Детски празник - карнавал, организира Общинският център за изкуство в община „Тунджа” в село Кабиле. Акценти в празника ще са приказният карнавал и конкурсът за най-оригинален детски карнавален костюм, най-артистично присъствие и най-оригинално представяне на група.

С игри и забавления на открито ще бъде отбелязан Деня на детето в Стралджа. В Елхово малчуганите ще бъдат зарадвани и с откриването на три детски площадки.

В Добрич, местна фирма ще почерпи с 2500 сладоледа малчуганите от детските градини. Под мотото "Весели ръчички" децата ще се включат в различни игри, през целия ден ще има съзтезания, концерти, куклени спектакли.

Честването във Видин ще започне с дефиле на деца от училищата по изкуствата "Свети Свети Кирил и Методий". Празничната програма предвижда концерт, рисуване по алеите в крайдунавския парк и различни спортни и развлекателни игри.

Много са предизвикателствата за децата в Плевен в празничния им ден.

Пета механизирана бригада отваря вратите си за малчуганите, които искат да подържат същинско оръжие и да влязат в истински танк. Близо 200 деца се очакват на празника, който организира днес Плевенският ин витро център „Света Елисавета”. За последните три години и половина чрез ин витро процедури специалистите са помогнали за раждането на 280 деца. От тях 13 са тройките, а 63 са двойките бебета. Стотина балерини от детската школа при читалище „Съгласие” ще представят красотата на вълшебния танц в спектакъла „Приказка за балета”.

По повод Международния ден на детето, "Български държавни железници" осигуряват безплатно пътуване на всички деца до 14-годишна възраст във второкласните вагони на всички категории пътнически влакове. Възрастта на децата се удостоверява с акт за раждане или с копие от него, както и с железопътни карти „дете” и „учащ".

Децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

В днешния ден компанията осигурява и безплатно пътуване с парния локомотив до гара Банкя. Композицията ще потегли от Централната гара в София в 12.40, а в обратната посока - в 15.30 часа.

По публикацията работи: БНР кореспондентите
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени