Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Три четвърти от смъртните случаи на деца с увреждания от домовете са били предотвратими

Снимка: БГНЕС
Българският хелзинкски комитет ще представи последни данни от кампанията си срещу престъпленията в детските домове. Ще станат ясни и резултатите от проверките на прокуратурата по повод случаи на смърт и на престъпления срещу деца в домовете.
В предаването „Преди всички” зам.-председателят на Българския хелзинкски комитет Маргарита Илиева подчерта: „За разлика от това, което обещаха, прокурорите не ни уведомяват за всеки един от актовете, които постановяват. Много е важно ние да бъдем държани в течение от прокурорите, за да можем да реагираме и да играем ролята на гарант за законност и морал”. Илиева припомни: „Началото настъпи с отказите на прокурорите да разследват данни за престъпления в домовете за деца. На тях им се стори, че е нормално да умират тези деца, защото имат увреждания. Ние заведохме дело срещу прокуратурата. Нашата теза беше, че ако това бяха деца без увреждания и деца в семейства, прокуратурата щеше да погледне по друг начин техните смърти и нямаше да ги остави без разследване. Тогава главният прокурор поиска да работим заедно по този въпрос. Започнахме съвместни проверки във всяка една от тези институции, събрахме безпрецедентен обем данни. Констатирахме потресаващи факти, които до този момент бяха напълно неизвестни за обществото, а именно - за 10 години са починали 238 деца в институциите. По наша оценка, направена въз основа на медицинската документация, поне три четвърти от тези смъртни случаи са били предотвратими”.
„Едното нещо, което прокурорите не правят, въпреки че ясно им се даде такава заръка от ръководството на ВКП, е, че не назначават комплексни съдебно-медицински експертизи”, подчерта Маргарита Илиева и добави, че друг пропуск на ръководството на прокуратурата е, че тези указания не са били издадени в писмен вид. „Основният им порок е продължаващото стереотипно схващане, че вродените заболявания на децата закономерно водят до тяхната ранна смърт”, категорична е Илиева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

/АБ/
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна