Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За гласуване на местните избори през есента ще се изисква четиримесечна уседналост

Снимка: БГНЕС

На местните избори през есента ще имаме право да гласуваме в населеното място, ако сме живели там най-малко през последните 4 месеца. Това записаха депутатите в окончателните промени на Изборния кодекс. Досега срокът беше 10 месеца. Четиримесечната уседналост важи и за кандидатите за кметове и общински съветници.

Предложението за по-малкия срок за уседналост дойде изненадващо от ГЕРБ. Искра Фидосова обясни:

"Този текст на параграф 10, смея отговорно да заявя, че свърши своето действие. В момента - от месец януари всички справки, които ежедневно следим към миналата седмица - петък, няма вътрешен туризъм. Няма преместване самоцелно, нарушение на закона със скрити мотиви, изборен туризъм за предстоящите местни избори от едно населено място в друго, от една община в друга община."

Любен Корнезов нарече предложението "плагиатство", тъй като от Коалиция за България бяха предложили уседналостта за предстоящите избори да е 3 месеца.

Павел Шопов от "Атака" видя конюнктурни цели от страна на ГЕРБ за намаляване на срока и заяви:

"Ние от "Атака" твърдо заявяваме, че в никакъв случай няма да се съгласим този срок да бъде по-малък от 6 месеца. Не може просто 6, 4, 3 да си играем."

Мая Манолова от Коалиция за България обобщи:

"Току-що видяхме финала на една батална битка. Битката между ината и срама на г-жа Фидосова."

Промените минаха само с гласовете на депутатите от ГЕРБ. Синята коалиция, ДПС и Коалиция за България не участваха в гласуването. От ДПС заявиха, че ще сезират Конституционния съд по други разпоредби от изборния кодекс. Една от тях е задължителното отбелязване на вота със знак "Х" в бюлетините.

За гласуване на местните избори след 2011 година ще се изисква шестмесечна уседналост, реши окончателно парламента. В приетите промени депутатите записаха още, че районните кметове няма да бъдат избирани пряко.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна