Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенчо Попов ще съди България в Страсбург

Тенчо Попов
Снимка: БГНЕС

Финансистът Тенчо Попов ще съди България в Страсбург, заради начина, по който от МВР реагираха на записа от ареста му. Попов коментира пред журналисти, че не е очаквал наказания, но поне извинения от ръководството на МВР.

Инспекторатът на МВР след анализ на този запис наказа само един от участвалите в акцията и то не за полицейско насилие, а за снимката за спомен в кантората на Тенчо Попов. По повод реакцията на МВР ръководството, той няколко пъти каза "това е жалко", включително и за сравнението на ареста му с този на Доминик Строс-Кан. Автор на това сравнение беше вътрешният министър Цветан Цветанов.

Това са просто смехотворни изявления, нали, аз съм се смял искрено на подобни сравнения. Единственото общо между него и мене е, че и двамата се занимаваме с финанси, обаче в коренно различни мащаби, нали. Не знам, всичко това е достойно за съжаление. Аз никога не съм искал да съдя държавата за този арест и затова до момента нямаше дело. Единственото, което исках, е, след като е толкова видно какво се случи, някой да каже "превишихме си правата, извинявайте". И случаят щеше да приключи с това, каза Попов. 

Днес трябваше да се проведе поредното заседание по делото за подкуп, в което Попов е подсъдим, заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. Делото беше отложено, тъй като не беше готова важна за делото експертиза. Тя ще се гледа на 7 октомври, а съдия Иван Коев обеща на 10 октомври да чете присъда.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна