Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С руската страна не е обсъждано пренаписване на договора за АЕЦ "Белене"

Въпросът за пренаписване на договора за АЕЦ "Белене" досега не е бил поставян пред руската страна. Това каза вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" и ръководител на проекта за централата Генадий Тепкян.

"Никой официално не е заявил пред нас, че иска пренаписване на договора за строителството на АЕЦ "Белене". Имахме работно съвещание преди два дни по повода, на което присъстваше представител на консултанта HSBC. Но и той не каза нищо такова. Нямаше и никакви официални предложения за допълнителни елементи. Договорът, за който говорим вече няколко години, е на основата на първоначалното споразумение. Ако има някакви предложения, ще ги разгледаме, ще ги обсъдим.", посочи Генадий Тепкян.

Според него е безсмислено да се удължава споразумението за АЕЦ "Белене" след юли, тъй като това е излишно харчене на пари. Цените растат - от 4,5 до 5% на всяка половин година, затова колкото по-късно започне строителството, толкова по-висока ще е цената на централата. Кога и какви компенсации можем да поискаме, зависи изцяло от "Росатом", каза още Генадий Тепкян.

"Това е нормален бизнес. Това не са някакви отношения между двама братя. Ако някой не изпълнява задълженията си, то той трябва да понесе отговорността, за това че не ги е изпълнил.", предупреди той.

По публикацията работи: Юлияна Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени