Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Министърът на външните работи Николай Младенов от снощи е на посещение в Москва. Днес той ще се срещне със своя руски колега Сергей Лавров.

Посещението на министър Младенов започна с едночасова среща в Московския център "Карнеги". За дискусия около "кръглата маса" бяха поканени 20 представители на руски неправителствени организации.

Българският външен министър се срещна снощи и с преподаватели и студенти от Московския държавен институт за международни отношения /МГИМО/, пред които изнесе лекция на тема "Българската перспектива към европейската външна политика". На срещата присъстваха и български студенти от института, които се интересуваха какви възможностите за професионална реализация в България имат младите дипломати.

Говорейки за двустранните отношения, министър Младенов посочи, че те далеч не са само газ, петрол, тръби и ядрена енергетика. Според него, трябва да се обсъждат всички аспекти на двустранните връзки.

По време на днешната му среща с руския външен министър Сергей Лавров се очаква да бъдат подписани двустранни споразумения в областта на здравеопазването и спорта. Сред темите на разговор ще бъдат енергетиката, туризмът, икономическото и културното сътрудничество. Очаква се да бъде засегнат и въпросът за съдбата на изнесените в Русия български архиви след края на Втората световна война.

Следобед министър Николай Младенов ще има и редица срещи в руската държавна Дума.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна