Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Корнезов: Няма Конституция в света, която да урежда финансови проблеми

Снимка: БГНЕС

Ще направя всичко възможно, бих казал и невъзможното, този законопроект да бъде отхвърлен, защото той е вреден. Като иска г-н Дянков да пипа и да поправя американската конституция, тук сме България. Това заяви в предаването „Преди всички” Любен Корнезов от БСП, който е и зам.-председател на създадената вчера временна комисия за промяна на Конституцията, която трябва да прецени какви са необходимите промени, свързани с въвеждането на фискалния борд. Той коментира: Проектът, който е внесен от депутати от ГЕРБ и още 14 независими народни представители, е продукт на едно конституционно невежество. Не знам Симеон Дянков доколко разбира от финанси, но при всички случаи нищо не разбира от конституционно право. Проблемът – фискален борд, финансова стабилност, както искате да го наречем, е проблем на финансовото право, а не на конституционното право. Това е проблем на Закона за устройство на държавния бюджет, на ежегодните бюджети, които приема Народното събрание, респективно на данъчните закони. Няма Конституция в света, която да урежда финансови проблеми от такъв ранг.

Корнезов подчерта, че в проекта за промяна на Конституцията има само 3 текста, в които изобщо не се споменава за таван на бюджетния дефицит от 2% или пък за това, че до 40% държавата ще може да се разпорежда с БВП. Пипа се Конституцията, защото те действително мислят, че това е готварска книга и всеки може да си намери я шопска салата, я шкембе чорба, подчерта той.

Председателят на временната комисия за промяна на Конституцията Искра Фидосова бе категорична, че предложената промяна е необходима. По думите й тя ще гарантира приемственост във фискалната политика и спазване на задължението, което имаме съгласно договора за функциониране на ЕС за референтните стойности на бюджетните дефицити. Това предложение е продиктувано и от необходимостта за изграждане на предвидима и устойчива данъчна среда, добави тя. Ако има необходимост за нови видове данъци, такива решения в Закона за устройството на държавния бюджет да се вземат с мнозинство 2/3, подчерта още Фидосова.

Искаме да гарантираме стабилност и сигурност, предвидимост, последователност на финансовата политика както по отношение на българските граждани, така и по отношение на бизнеса и на инвеститорите, категорична е тя.

До 17 юни ще се депозират в деловодството на Народното събрание предложенията за членове на ВСС. На 20 юли ще се направи изборът и ще се запълнят двете места във ВСС, които бяха освободени след магистратския скандал с Красьо Черния, съобщи Фидосова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна