Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел защити реакцията на Германия спрямо бактерията

Ангела Меркел
Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и испанският премиер Луис Сапатеро обсъдиха разпространението на заразата от бактерията ешерихия коли и евентуалните компенсации, които трябва да бъдат дадени на засегнатите земеделски производители.

В телефонен разговор с испанския министър-председател канцлерът Ангела Меркел защити начина, по който германските здравни власти са реагирали при избухването на епидемията и са предупредили гражданите, че причинител на заразата могат да бъдат испанските краставици. Задължение на властите е да информират населението изцяло за потенциалните опасности от заразата дори и при най-малките съмнения и да изпращат резултатите от анализите на Европейската здравна система за бързо предупреждение, казала Ангела Меркел на испанския министър председател.

Тя е проявила разбиране за огромните икономически проблеми, които понасят испанските зеленчукопроизводители в резултат на колебанието на потребителите да купуват испанската селскостопанска продукция. Разбира се, ще бъдат предприети мерки да се окаже помощ на засегнатите зеленчукопроизводители, но приоритетът сега е справянето с епидемията, е подчертала Ангела Меркел.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна