Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови жертви при размириците в Йемен

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Размириците в Йемен продължават и след като президентът на страната Али Абдула Салех отиде в Саудитска Арабия, за да се лекува.

Стрелба и експлозии се е чувала в неделя в столицата на Йемен Сана, са съобщили свидетели за агенция Ройтерс. Стрелбата се е чувала в квартал Хасаба, център на сблъсъците през последните седмици между силите на президента на Йемен Али Абдула Салех и членове на силното племе Хашид, ръководено от Садек ал-Ахмар. Саудитска Арабия беше успяла да договори примирие между племето Хашид и силите на Салех в събота. Това стана часове преди раненият президент Салех да пристигне в Саудитска Арабия за лечение.

Най-малко двама души за загинали, а 15 са били ранени при друг инцидент в Сана, когато граната се е взривила, съобщиха медици за агенция Ройтерс. Взривът е станал в сграда, използвана от генерал Али Мохсен, подкрепил опозиционните групи, призоваващи за оттеглянето на президента на Йемен Али Абдула Салех. Причината за експлозията не е известна, а според отделен източник от военните среди взривът може да е бил случаен.

Приближени на президента Али Абдула Салех по-рано отправиха обвинения към генерал Мохсен, който се отдръпна от Салех и премина на страната на демонстрантите, за атаката срещу президентския дворец в петък, когато президентът беше ранен.

Въоръжен мъж и четирима войници от елитната Републиканска гвардия на Йемен са били убити в град Таиз. Това са съобщили свидетели от мястото на събитието за Франс прес. Републиканската гвардия е ръководена от син на президента Али Абдула Салех, припомня агенцията.

Междувременно стана известно, че вицепрезидентът на Йемен е провел разговор с американския посланик в страната Джералд Майкъл Файърстийн, съобщи държавната информационна агенция Саба. Разговорът е бил проведен часове след хоспитализирането на президента на Йемен Али Абдула Салех в Саудитска Арабия.

"Вицепрезидентът на Йемен Абдрабух Мансур Хади прие днес посланика на САЩ в Йемен Джералд Файърстийн", гласи съобщението на агенция Саба.
По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени