Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева се представи като кандидат-президент на "мнозинството на промяната"

Кандидатурата на Меглена Кунева за президентските избори наесен беше обявена официално от инициативен комитет с участието на хора от културната и академичната общност.
Снимка: БГНЕС

Инициативен комитет от 53-ма души издигна официално кандидатурата на Меглена Кунева за президент на България. От петък, когато неофициално Кунева бе номинирана за кандидат-президент в "Шоуто на Слави", до днес, станаха ясни някои от имената в този инициативен комитет - скулпторът Георги Чапкънов, музикантът Дони, режисьорът Иглика Трифонова и представители на академичната общност - професори, преподаватели, студенти, стипендианти на различни фондации. Меглена Кунева е политик от НДСВ. Тя е бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС и първият български еврокомисар.

Инициативният комитет се обяви срещу "управлението на здравата ръка" и за спазването на европейските правила. Режисьорът Иглика Трифонова посочи, че е време да се избират политици с морал. "Искаме президент, който може да общува с европейските лидери. Кунева е доказала, че може да защитава националните интереси.", подчерта Иглика Трифонова.

"Тук съм, за да свикам мнозинството на промяната", каза Меглена Кунева. При срещите си през последните 6 месеца с много хора от страната се чува навсякъде едно и също: "Хората не вярват, че има справедливост, че са истински свободни, не намират причина децата им да останат в България. Нашата нация може да промени това. Имаме дефицити на компетентност".

Според Кунева България се отдалечава от Европа, връща се в миналото си. Изборите, смята Кунева, ще са решаващи за курса, който България ще поеме след това.

Меглена Кунева отново напомни, че не поема партийни ангажименти и не търси подкрепата на политици и лобисти. Бившият еврокомисар съобщи още, че скоро ще предложи платформа "за дописване" от обществото, за да стане президентството по-отворено.

Още за официалното представяне на кандидатурата на Меглена Кунева като независим кандидат за президент на Република България, за аргументите на хората от инициативния комитет и за виждането на Кунева за ролята на президента, можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Добромир Видев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна