Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Тонева: Трудно ще е да има осъдени за смъртните случаи в домовете за деца

Снимка: БГНЕС
Трудно ще е да се стигне до осъдителни присъди за всеки смъртен случай в домовете за деца. Това заяви в предаването „Преди всички” заместник главният прокурор Галина Тонева. След толкова много години да успееш да докажеш вината, когато нищо не е било съхранено по съответния ред като документация, е много сложно. Въпреки всичко аз съм оптимист за крайния резултат от цялата кампания, която започна преди година, съвместно и по инициатива на Българския хелзинкски комитет, подчерта тя.
Припомняме, че миналата година БХК и прокуратурата започнаха съвместно разследване. Тогава стана ясно, че 238 деца за загубили живота си в различни домове.

До настоящия момент за съжаление са малко делата, по които има привлечени обвиняеми. Те са 4 за страната. Големият проблем, който срещаме по тези дела, е фактът, че става въпрос за деяния, които са извършени много назад във времето и за които нито прокуратурата, нито друг надлежен орган, който би могъл да инициира разследване, е бил иницииран. Т.е. това са в една голяма част новообразувани дела, но всъщност те не са за нови деяния, те са за стари деяния, за които към настоящия момент много трудно може да се съберат надлежни доказателства, коментира Тонева.
Заместник главният прокурор посочи, че към момента има образувани 178 досъдебни производства за настъпила смърт на деца, 29 дела за причинени телесни увреждания и още 16 за злепоставяния. От всички тези дела до този момент има постановление за прекратяване по 25, но само за 4 те са окончателни, на този етап, защото не са били атакувани, т.е. всички тези дела продължават да бъдат висящи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени