Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Липсата на дата за Шенген е голям провал

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

Липсата на дата за присъединяването на България към Шенген е голям външнополитически провал в сектора на сигурността. Това е мнението на бившия министър на вътрешните работи и депутат от БСП Михаил Миков:

Абсолютен външнополитически провал на правителството в сектора "вътрешна сигурност", тежка оценка за доверието на партньорите в капацитета на българското министерство на вътрешните работи да пази шенгенската граница. Затова за пръв път се въвеждат такива мерки освен отлагането за септември на заседанието, на което ще се решава въпросът, изпращането на чужди представители по границата показва и степента на доверие. Досега се говореше, че има голямо доверие, ето го доверието.

Миков посочи, че въпреки признанието на ЕС, че страната ни е покрила техническите изисквания за Шенген, страните-членки нямат доверие, че можем да пазим границите. Според него, това се потвърждава и от доклада на Европол от 2011 година, където 7 пъти се появява връзката организирана престъпност –Шенген, което носи заплаха за ЕС през границите на България и Румъния.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна