Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЦ "Белене" би била по-сигурна от "Фукушима"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След трагедията във "Фукушима" нито една страна в света не е преразгледала своите планове за изграждане на АЕЦ. Така президентът на руската енергийна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко обобщи работата на международния форум "Атомекспо", който завърши в Москва.

Темата за безопасността беше водеща по време на дискусиите и примерът на България се оказа подходящ, когато шефът на "Росатом" Сергей Кириенко трябваше да обясни докъде са стигнали съвременните технологии.

Проектът, който предложихме на България има система за пасивно отвеждане на топлината. Ако мислено пренесем тази централа от Белене във Фукушима в условията на пълна липса на електроенергия и вода и дори ако персоналът напусне централата, то за сметка именно на тази система за охлаждане на реактора и двойната херметична обвивка, централата безкрайно дълго щеше да бъде в безопасно състояние, посочи Сергей Кириенко.

Относно изграждането на нови блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй" президентът на "Атомстройекспорт" Александър Глухов отказа да коментира съобщенията, че български и френски експерти ще проучат тази възможност, защото не разполагал с оригинална информация какво точно е договорено в Париж.

Седми и осми блок в "Козлодуй" е реалистичен проект, който може да бъде реализиран в средносрочна перспектива, но само подготвителния етап ще отнеме поне пет години. Мога със сигурност да кажа, че ако бъде обявен такъв конкурс, ние обезателно ще участваме в него, каза президентът на "Атомстройекспорт" Александър Глухов.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна