Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъсеску предложи ново административно деление на Румъния

Снимка: english.pravda.ru

Президентът на Румъния Траян Бъсеску предложи на правителствено заседание ново административно деление на страната. Той поиска да бъдат обособени 8 области, вместо досегашните 41 окръга.

Според държавния глава, сегашното административно делене, което е от 1968 година, задълбочава корупцията по места, създава непоклатими двупартийни фамилии и безпрепятства усвояване на еврофондовете.

Предложението му веднага беше прието нееднозначно, както част от управляващите демократ-либерали, чийто членове биха загубили постовете си на префекти и на председатели на окръжни съвети, така и от опозицията, която контролира относително по-голяма част от местната власт. Недоволни са и ключовите му коалиционни партньори в изпълнителната власт - Съюзът на унгарците, които искат създаването на повече области за да могат да обособят малцинството си в отделен административен регион. Така те се надяват на повече външни инвестиции.

Президентът Бъсеску настоява новото административно деление да влезе като проектозакон в парламента до лятната ваканция на депутатите.

По публикацията работи: Георги Василски - кор. на БНР в Букурещ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна