Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъдат разпределени компенсациите за фермерите, засегнати от кризата с Ешерихия коли?

Снимка: stylissimo-bg.com
Искаме да бъдем обезщетени за реалните загуби, които сме понесли в резултат на разразилата се епидемия с Ешерихия коли, заяви в предаването „Преди всички” Пламен Сапунджиев – председател на Асоциацията на производителите на оранжерийни продукти. По думите му загубите могат да бъдат изчислени по няколко начина, един от които е всеки производител да даде информация за своите загуби. Загубите трябва да се изчисляват в две посоки – за ликвидираната продукция, поради невъзможност да бъде продадена, и загубата в резултат на рязкото спадане на цените, добави той.
В Министерството на земеделието има достатъчно точна статистика кой какво е засадил, подчерта Сапунджиев и добави, че оттам може да бъде направена средна оценка, а обезщетенията да бъдат изчислени на база на всички доказани добиви и декар площ, например.
До момента сигурно имаме около 500-600 т изхвърлена продукция и няколко стотин тона, може би 700-800-1000, които са продадени на много ниски цени. Оттук нататък загубите не са ясни, отбеляза Пламен Сапунджиев.
Той каза още, че не се знае тази криза докога ще продължи и затова вероятно трябва да има втори транш на обезщетения. Поне докато се изясни случая с Ешерихия коли би трябвало силно да се ограничи вносът в страната, смята още той.

Мариана Милтенова – член на Управителния съвет на Националното сдружение на градинарите, отчете, че има отдръпване не само от консумацията на краставици, но и като цяло на плодове и зеленчуци. Проблемите в сектора са много по-сериозни и по-дълбоки, те са се натрупали през последните 20 години, като през последните 2-3 години са се задълбочили много сериозно, посочи тя. Според нея сега е моментът да се мисли за решаването на тези проблеми. Секторът за производство на плодове и зеленчуци сме на ръба от фалита в резултат от неравнопоставеното положение на субсидиите, които получаваме, предупреди Милтенова.
Ние имаме конкретно предложение за защита на собствените производители на плодове и зеленчуци – да се внасят плодове и зеленчуци едва след като търговците и преработвателите са изкупили поне 50% от родното производство, каза още Милтенова. По думите й ако има такова решение в България, производството на плодове и зеленчуци ще се възроди и тогава ще сме сигурни в качеството на продукцията.

Логично е за биопроизводителите да има по-високи компенсации, смята Милен Стоянов – член на Асоциацията на биопроизводителите. Вчера прочетох, че съмнения е имало в 4 производители на краставици, от които 2 са биологични. Интересното е, че се разтреби само за биологичните. Мисля, че си намериха по-удобната сламка, за която да се хванат, коментира той.

Трите интервюта може да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна