Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сините в очакване на предварителния вот

Снимка: www.24chasa.bg

Партии, които излизат на първични избори, заслужават повече уважение от тези, които ще чакат до последния момент на есен в някаква скрита игра и надцакване да излъчат своите кандидати. Това заяви в предаването „Преди всички” кандидатът за президент от ДСБ Светослав Малинов по повод на отворените избори на Синята коалиция за кандидати за президент и кмет, които ще се проведат в неделя. Той добави: Всички български граждани имат право да видят кандидатите на партиите много отдалеч, защото изборът е безсмислен, ако не е добре информиран. Хората оценят и ще уважат на 12 юни тази процедура, а със сигурност ще ни уважат на 23 октомври, защото направихме едно приближаване към избирателите, което другите партии не направиха.
Според него успехът на Синята коалиция на истинските избори ще покаже, че тези предварителни избори са били успешни. Малинов е убеден, че човек от неговото поколение може да увеличи силата на Синята коалиция. Аз не съм уязвим на традиционните нападки към десните политици. Имам чисто минало, макар и не празно, както преди 1989 г., така и след това. Взел съм от прехода само възможността за образование и професионализъм. Ще върна разочарованите избиратели към Синята коалиция. Сигурен съм, че ще увелича силата на Синята коалиция на местните избори и ще дам възможност за растеж на есен.
Кандидатът на ДСБ е категоричен, че никой не се страхува от Бойко Борисов. Според него всеки може да победи премиера на балотаж. Изглежда той започва да се страхува от изборите и подготвя своите избиратели, че ГЕРБ ще загуби, което е изключително груба грешка, смята той.
Светослав Малинов коментира още: Когато президентът е слаба личност, посредствена, лишена от авторитет, предпочита да действа задкулисно, най-вече обича да кадрува, има тясно партийно мислене и е обърнат на Изток – тогава президентската институция, както беше при Първанов, може да ви се стори много слаба, безсмислена, дори вредна.
Относно предстоящия вот на недоверие към правителството, Малинов изтъкна, че Синята коалиция не може да подкрепи правителството по вот на недоверие, свързан с антикризисната програма и изобщо с икономическата политика. Той добави: Формите на тази неподкрепа са най-различни. Правителството се провали. По време на обиколките си усетих дълбоко разочарование от ГЕРБ, хората усещат, че живеят по-лошо и категорично смятат, че ГЕРБ носят отговорност за това.

Синята коалиция е едно много добро демократично завоевание, но то не е достатъчно, ако искаме да имаме сериозен резултат тази есен. Синята коалиция трябва да се разшири, десницата трябва да се обедини и всички десни хора, които са около 1 млн., трябва да намерят сили да преодолеят личните дразги, да се обединят и да постигнат добрия резултат, коментира кандидатът за президент от СДС Румен Христов. Според него провеждането на предварителни избори е добра практика. Приемаме кампанията за среща с максимален брой избиратели, за да поискаме пряко подкрепата на българските граждани и да потвърдим, че като демократична формация даваме възможност на всички български граждани.
Христов подчерта, че не желае увеличаване на правомощията на президентската институция, но също така ще бъде категорично против опитите за орязването им.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени