Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аню Ангелов: Решението за удължаване на операцията на НАТО в Либия беше правилно

Снимка: БГНЕС

Операциите на НАТО в Либия и Афганистан – това бяха основните акценти на проведеното тази седмица в Брюксел заседание на министрите на отбраната от Алианса. Акцент се постави и върху изграждането на системата за противоракетна отбрана. Коментиран бе и въпросът за популярните напоследък кибератаки. Сред обсъжданите теми беше и приетата с консенсус нова командна структура на НАТО и въпросът за това как тя да бъде приложена. Обсъден бе и напредъкът по реформата в агенциите на НАТО.

В предаването „Събота 150” министърът на отбрана Аню Ангелов обяви, че е взето решение операцията „Обединен защитник”, която трябваше да завърши на 27 юни, да продължи още 3 месеца. Той потвърди, че петима български офицери ще бъдат изпратени в авиационното и морското компонентно командване на операцията на НАТО в Либия и по този начин страната ни продължава да дава своя принос. В най-скоро време ще се вземе решение от Министерския съвет за тяхното изпращане. Остава да уточним точните позиции, на които те ще бъдат назначени в командванията.
Министър Ангелов изказа мнение, че операцията в Либия върви успешно. Според него е било взето правилното решение за продължаването й. Беше отправен призив към държави, които имат възможности и още не са се включили в операцията в Либия, да променят своето решение, подчерта министърът.


По отношение на въпроса за противоракетната отбрана, министър Ангелов каза: Решенията, които се взимат по ПРО, са следствие от решенията за създаване на ПРО не само от Лисабон, но и от предишното съвещание на високо равнище в Страсбург. Всъщност сега за първи път беше приет план за действие. Този план включва етапите, по които трябва да се определи архитектурата на тази система, а след това географското разположение на елементите.

Запазва се участието на нашите контингенти в Афганистан до края на тази година, посочи още Аню Ангелов. Той добави, че през май са изпратени 7 инструктори към тренировъчната мисия на НАТО и предстои изпращането на още 3-ма.

Според Ангелов трябва да има обща процедура по сертифициране на т.нар. екипи за бързо реагиране в случай на кибератака, трябва да се създадат условия за съвместно използване на софтуерни продукти и да се създаде възможност за разменяне на експерти и поуки от практиката.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна