Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исаков: Забраната на Русия на зеленчуци от ЕС няма да има сериозни последици за България

Снимка: БГНЕС

Решението на Русия за забрана на внос на зеленчуци от ЕС няма да има сериозни последици за България, защото общият обем на българския износ от продукцията, която попада под тази забрана, е не повече от 6-7%, което е твърде незначителен дял от общия износ. Това заяви в интервю за предаването „Събота 150” посланикът на Русия у нас Юрий Исаков. Според него стокообменът между двете страни не е на нивото, на което трябва да се намира. Потенциалът на възможностите за икономическото ни сътрудничество в пъти превишава това, което съществува днес. На първо място може да се говори за съществуващия дисбаланс в търговията. Износът на нашите енергоносители е огромен и за съжаление ние не можем да го изравним с твърде бедния списък на предлаганите ни български стоки, който по силата на различни обстоятелства се разширява бавно. Но има някои положителни тенденции. Имам предвид пускането на допълнителни мощности на ферибота между пристанище Варна и руското черноморско пристанище в Кавказ. Тези преки превози ни позволяват да икономисаме пари от митата. През последните години беше пуснат втори кораб, а предстои и пускането на още 2, което ще ни даде възможност да увеличим доставките на различна българска продукция, като например висококачествените вина, които се търсят все повече на руския пазар, както и стоки от хранителната промишленост, фармацията, козметиката, машиностроенето, електротехниката.

Строежът на АЕЦ „Белене” продължава, подчерта Н.Пр. Исаков и добави: Убеден съм, че правителството ви ще вземе правилното решение, отчитайки от какво огромно значение е този проект както за бъдещето на българската енергетика, така и на цялата икономика на страната и нейните национални интереси. 

Към днешна дата може да се каже, че всички участнички в проекта „Южен поток”, включително и България, подписаха съответните спогодби. С пълна увереност мога да кажа, че до края на 2015 г. ще бъде пуснат първият етап на проекта, по който ще тръгнат 16 млрд. кубически метра газ, а до 2018 г. ще достигне пълната си мощност – 63 млрд., коментира руският посланик.

Исаков коментира и проектът за петролопровода „Бургас – Александруполис”: Сега от българското министерство на екологията се прави оценката на въздействието на петролопровода върху околната среда. Според нашите и гръцките експерти в тази област – отклонения от възприетите в световен мащаб норми няма.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна