Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново протести срещу приватизацията на "Булгартабак"

Неустойката за неизпълнение на социалните ангажименти 200 хиляди евро годишно е откровена покана към новия собственик да не ги изпълнява, твърди Христо Япраков.
Снимка: БГНЕС

Работници от "Булгартабак" излязоха на протест срещу предстоящата приватизация на холдинга. Повече от 500 служители на най-голямото предприятие в Благоевград мълчаха пред сградата на областната управа. Те поискаха оставките на енергийния министър и на шефа на Агенцията по приватизация.

След няколко неуспешни опита холдингът да бъде продаден, сегашното правителство твърдо обяви намерението си за приватизация. Според работниците,  обявената начална цена е смешно ниска. Христо Япраков от КТ "Подкрепа" заяви за "Хоризонт", че социалните ангажименти, които се залагат в приватизационния договор, са откровена подигравка .

Япраков нарече популизъм твърденията, че социалните права на работещите ще са защитени, три години няма да се съкращават хора и няма да се пипат работни заплати. Гаранциите за това са минимални, неустойката за неизпълнение на тези ангажименти от страна на новия собственик е 200 хиляди евро годишно, твърде малка сума за това, което има като капацитет "Булгартабак." Това е откровена покана към новия собственик да не изпълнява тези ангажименти, коментира синдикалистът.

Най-гарантиращ социалните условия на работещите е колективният трудов договор, каза още Япраков. Той подчерта, че преподписването на нов колективен трудов договор със същите параметри за още две години ще бъде минимална гаранция за социалните условия в това дружество, защото всеки един от работещите е страна по този колективен трудов договор и може да търси правата си.

Днес протестът е мълчалив, за да покажем, че искаме да говорим на масата на преговорите, а не на площадите, но ако не ни чуят, ще излезем и на площадите, София е близо, Агенцията за приватизациая знаем къде е, ако трябва всеки ден, беше категоричен синдикалистът от КТ"Подкрепа" Христо Япраков.

Още за протеста на работниците от "Благоевград БТ" можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Снежана Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна