Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Христов: Следващата ми цел е балотаж

Снимка: БГНЕС
Следващата ми цел е балотаж, заяви в предаването „Преди всички” кандидатът за президент от Синята коалиция Румен Христов, който бе избран след провеждането на предварителни избори, в които негов опонент беше Светослав Малинов от ДСБ.

На предварителните избори гласуваха 76 000 души, което е едно много добро постижение. Няколко стотин ромски гласа в различни секции по никакъв начин не могат да повлияят на крайния резултат, коментира Христов. Той категорично заяви, че подкрепата на роми за Синята коалиция не е обидно. Не искам повече в България да се броим на етническа основа или по някакви други признаци. Всички сме българи и всеки, който има навършени 18 години, има право да гласува.

Анализите на сините показват, че около 96% от избирателите, които са гласували на тези избори, са много тясно свързани със СДС и ДСБ, а само около 4% са външни гласове – пак десни, но не съпричастни към двете партии. Далите своя вот на изборите са една четвърт от гласовете, които ние получихме по време на последните парламентарни избори, отчете Румен Христов. Той призова големите партии също да проведат такива избори.

Това е състезание вътре в самата коалиция, в рамките на хората с десни убеждения. Заплахите и очакванията за външна намеса никога не се случват, изказа мнение кандидат-президентът. Христов отново подчерта, че е категоричен и последователен седесар и няма нищо общо с ДПС. По думите му местните структури на партията сами ще решават как да се явят на изборите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна